FOTO Singurul festival de caricatură dintr-un sat românesc. Aproape fiecare locuitor are măcar un portret realizat de artiştii prezenţi la eveniment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gura Satului de la Macea FOTO Ştefan Both
Gura Satului de la Macea FOTO Ştefan Both

În acest weekend, comuna Macea, judeţul Arad, găzduieşte cea de-a 25-a ediţie a Festivalului de satiră şi umor sătesc "Gura Satului".

Sătenii de la Macea, o comună aflată la 2 kilometri de graniţa cu Ungaria, devin, odată la doi ani, personaje de caricatură. Puţini sunt sătenii care în cei 25 de ani, de când există Festivalului de satiră şi umor sătesc, nu s-au ales cu un portret sau o caricatură haioasă. 

În acest week-end (sâmbătă şi duminică), la Macea se desfăşoară cea mai importantă întâlnire a umoriştilor din România. 

“Ideea de a organiza acest festival la Macea i-a aparţinut lui Valentin Silvestru, fostul preşedinte al Asociaţiei Umoriştilor Români. El dorea să facă un festival care să aibă satul ca temă. Aşa s-a născut Gura Satului, care avea de la început secţiunea de interpretare ale grupurilor sau individual şi secţiunea de caricatură. Era cu totul şi cu totul altă atmosferă. Apoi, de la începutul anilor '90, un an s-a organizat festivalul la Vaslui, care era cândva numărul unu la umor, un an la Macea”, a declarat Ştefan Popa Popa’s, preşedintele secţiunii de caricatură din cadrul festivalului Gura Satului. 

Gura Satului de la Macea FOTO Ştefan Both

La exoziţia de caricatură şi-au trimis lucrările peste 30 de artişti din ţară şi strănătate, iar marele trofeu i-a fost acordat graficianului Marian Avramescu.

“Din păcate nu avem posibilitatea să aducem în persoană artiştii de nivel mondial. Ar costa aducerea unuia cât tot bugetul festivalului. Aşteptăm momente mai prielnice pentru a organiza festivalul de la Macea”, a mai declarat Popa’s.

Gura Satului de la Macea FOTO Ştefan Both

Nu mai sunt locuri de cazare la Macea 

Peste 150 de caricaturişti, formaţii satirice şi interpreţi au ocupat micuţa localitate, care abia a putut face faţă cu locurile de cazare. 

“Am ajuns în imposibilitata de a mai caza în localitate artişti. Au fost cazaţi şi la rude, la prieteni. I-am cazat la unele pensiuni din Curtici. Este îmbucurător că tinerii vin din umbră şi fac umor. E un omor sătesc care nu are margini. Acest lucru se întâmplă la Macea în aceste zile. Umorul cu baciu Ion, cu baciu Gheorghe, cu nană Mărie, bancurile cu ei, glumele, sunt plăcute să auzi şi să vezi. Ne bucurăm că toate aceste lucruri se întâmplă la noi, la Macea. Am avut onoarea să-i avem alături pe marele caricaturist Ştefan Popa Popa’s, pe maestrul Dorel Vişan, pe Cornel Udrea, pe Iacob Bencei şi alţi invitaţi de onoare din Serbia şi Ungaria”, a declarat primarul din Macea, Ioan Mercea.

Gura Satului de la Macea FOTO Ştefan Both

La eveniment a participat şi Simonka Gyorgy, deputat şi fost primar al comunei vecine Pusztaottlaka (Otlaca-Pustă) din Ungaria. Acesta a primit cadou un portret realizat de Ştefan Popa Popa’s. 

Gura Satului de la Macea FOTO Ştefan Both

“În primele ediţii ale festivalului, exista un măgăruş, mascota evenimentului, cu care organizatorii umblau prin sat. Cel mai mare sponsor pe atunci era CAP-ul. Se tăiau un viţe, doi porci şi se rezolva problema festivalului. Locuitorii comunei au fost mereu generoşi, au dat de acasă făină, zahăr sau alte produse alimentare, ca acest festival să existe. Iată că au trecut mulţi ani şi festivalul nu s-a întrerupt”, a mai spus primarul Ioan Mercea.

Gura Satului de la Macea FOTO Ştefan Both


 

Preşedintele juriului la secţiunea de interpretare este actorul Dorel Vişan, care va înmâna câştigătorilor marele trofeu, la finalul acestei zile.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite