FOTO Sătui să aştepte „Paştele cailor” pentru rezolvarea problemei lor, chiriaşii unor blocuri ANL au ieşit în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de familii chiriaşe ale ANL au ieşit în stradă nemulţumite de faptul că nu pot cumpăra apartamentele în care locuiesc FOTO Daniel Dancea
Zeci de familii chiriaşe ale ANL au ieşit în stradă nemulţumite de faptul că nu pot cumpăra apartamentele în care locuiesc FOTO Daniel Dancea

Protest inedit organizat de zeci de familii, chiriaşe a unor blocuri ANL din Timişoara. Nemulţumiţi de faptul că nu pot să cumpere apartamentele în care locuiesc din cauza unor probleme birocratice, oamenii au ieşit în stradă, organizând o petrecere-protest.

Situaţia a cinci blocuri ANL de pe strada Miloia din Timişoara este una extrem de gravă. Finalizate în 2009, blocurile nu sunt intabulate nici acum pentru că au fost ridicate fără autorizaţie de construire. După cinci ani de la momentul în care au devenit chiriaşi, oamenii puteau cumpăra apartamentele, dar pentru că imobilele nu au fost intabulate, acest lucru a fost posibil. Mai mult decât atât, chiriile modice, de 50-60 de lei, au fost majorate de 10-12 ori, oamenii ajungând acum să plătească între 500 şi 650 de lei chirie pentru un apartament.

Cele 80 de familii din blocurile ANL sunt nemulţumite de faptul că, deşi ar trebui să poată cumpăra apartamentele, nu pot să facă acest lucru. Astfel, banii pe care i-ar putea plăti pentru o rată astfel încât locuinţa să devină proprietatea lor, sunt plătiţi pentru chirie la primpărie. Oamenii au cerut în repetate rânduri la primărie clarificarea situaţiei juridice a blocurilor, dar rezultatele au fost zero.

Sătui de promisiuni, oamenii au organizat un protest sub formă de petrecere. Pe balcoanele locuinţelor şi la geamuri au afişat mesaje ca: „Bine aţi venit în blocurile care nu există”, „Vrem fapte, nu vorbe/ Rezolvare nu amânare”, „Aşteptând intabularea, ne apucă pensionarea”. „Este strigărul nostru, al disperării. Nu mai putem să facem faţă chiriilor mărite. Banii pe care îi plătim acum pe chirii sunt bani irecuperabili, sunt bani pierduţi. Avem copii, avem familii şi cred că ar fi mult mai bine să investim aceşti bani în familiile noastre decât să îi dăm Primăriei Timişoara”, a spus Sanela Nicolici, unul dintre chiriaşii ANL de la Timişoara.

„De la întâi august o să intru şi eu la sumă mare şi în loc să plătesc chirie la primărie, aş putea să îmi plătesc rata. Eu am apartament cu o cameră. Chiria este undeva la 560 de lei. Dacă ar fi vânzarea la 380 de euro pe metru pătrat, cât a fost discuţia la Guvern, rata ar fi undeva 500 de lei maximum şi îmi mai rămân 60 de lei pe lângă. Aşa plătesc chirie la stat şi nu ştiu dacă o să pot să îl cumpăr în cinci ani, 10 ani sau cum o fi”, a spus un alt chiriaş al blocurilor ANL cu probleme. Locatarii blocurilor ANL ameninţă primăria cu instanţa. Primarul Nicolae Robu a spus că problema de pe Miloia ar trebui rezolvată în aproximativ două luni. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite