FOTO Otrăvire în masă în Timiş. Substanţele toxice aruncate de o societate agricolă au ucis căpriori, şacali, fazani şi coţofene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controlul Gărzii de Mediu pe terenul agricol de lângă Liebling FOTO Facebook/Garda Naţională de Mediu
Controlul Gărzii de Mediu pe terenul agricol de lângă Liebling FOTO Facebook/Garda Naţională de Mediu

Comisarii Gărzii de Mediu Timiş au descoperit că o societate agricolă din Liebling a aplicat şase tone de substanţe toxice, care au otrăvit mai multe animale sălbatice.

GALERIE FOTO
La solicitarea poliţiştilor de la Secţia 9 din Timişoara, care au descoperit exemplare moarte de căprior, şacal, fazan şi coţofană, suspectate că ar fi murit prin otrăvire, comisarii Gărzii de Mediu Timiş au efectuat, sâmbătă, un control.

Aceştia au constatat că pe terenurile agricole din extravilanul localităţii Liebling, cultivate cu rapiţă de către SC Agrar Liebling 2015, au fost aplicate produse de combatere a dăunătorilor, direct pe sol.

La faţa locului, au fost identificate trei cadavre de căprior, unul de şacal, şase de fazan, respectiv două de coţofană, iar reprezentantul DSVSA Timiş a prelevat probe de la exemplarele de vânat care au murit pe terenurile agricole ale societăţii, urmând a fi prezentat buletinul de analiză. 

„În urma cercetărilor întreprinse de comisarii GNM, a reieşit faptul că societatea a aplicat manual raticid Ratt Killer (4000 kg) şi moluscocid Axcella (2000 kg), pe o suprafaţă totală de aproximativ 50 hectare (terenuri agricole şi spaţii din incinta fermei). Motivul invocat de reprezentanţii societăţii a fost o invazie masivă de rozătoare şi melci, atât în fermă cât şi pe terenuri. O parte din aceste terenuri se suprapun, însă, cu fondul cinegetic 52 Jebel gestionat de AJVPS TIMIŞ”, au transmis cei de la Garda de Mediu Timiş. 

Garda de Mediu Timiş

Ancheta nu s-a oprit aici. Verificările efectuate de comisarii GNM Timiş, împreună cu reprezentanţii IPJ Timiş, au continuat, în data de 17 noiembrie, în incinta fermei din Liebling, unde echipa de control a constatat că angajaţii societăţii incendiau deşeuri amestecate (menajere, reciclabile, ambalaje de la produse de combatere dăunători şi fitosanitare, filtre de ulei, etc).

„În urma acestui control, operatorul economic a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 40.000 lei pentru incendierea deşeurilor (periculoase şi nepericuloase) pe sol, într-o groapă din incinta fermei, şi au fost dispuse măsuri de remediere cu termene de realizare: 

- Interzicerea aplicării de produse chimice pentru combaterea dăunătorilor, pe terenurile agricole, fără respectarea prescripţiilor tehnice din fişa cu date de securitate a produsului. Luarea măsurilor tehnice de eliminare a riscurilor privind apariţia mortalităţii la specii de animale sălbatice, pe terenurile ocupate de culturi rapiţă, pe care au fost aplicate produsele raticid şi moluscocid. 

Garda de Mediu Timiş

- Încheierea unui contract de valorificare şi eliminare a deşeurilor menajere şi asimilabile generate de societate la punctul de lucru, cu operatorul de salubritate local. 

- Gestionarea deşeurilor, conform cerinţelor Legii 211/2011 prin societăţi specializate autorizate. Totodată, a fost interzisă incendirea deşeurilor de orice tip”, a anunţat Garda de Mediu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite