FOTO Garda Cetăţii Timişoarei păzeşte intrarea în Palatul Baroc. Militarii Garnizoanei sunt echipaţi ca în secolul al XVIII-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Garda Cetăţii Timişoara arată precum soldaţii de sub comanda lui Eugeniu de Savoya Foto: Ştefan Both
Garda Cetăţii Timişoara arată precum soldaţii de sub comanda lui Eugeniu de Savoya Foto: Ştefan Both

Timişoara are din nou o gardă militară de epocă. Iniţiativa aparţine organizatorilor Festivalului Baroc, care se desfăşuară în aceste zile în capital Banatului

Gărzile Cetăţii Timişoarei poartă uniforme, replici fidele ale celor din secolul al XVIII-lea. Deşi iniţial se dorea ca militarii să străjuiască Bastionul Therezia, până la urmă s-a decis că un loc mult mai vizibil este totuşi Piaţa Unirii.

Astfel, garda va păzi intrarea în Palatul Baroc, în fiecare zi, între orele 12.00 şi 13.00.
 

“Am dorit o imagine impecabilă a gărzii militare din acea vreme. Am obţinut aprobarea de la Ministerul Apărării Naţionale pentru a primi cinci băieţi de la Garnizoana din Timişoara. Aşadar, ei nu sunt actori sau simpli comedianţi, ci militari adevăraţi. Uniformele care au fost făcute la comandă arată identic cu cele care au fost văzute pe străzile Timişoarei în anii 1700”, a declarat Sergiu Galiş, unul din organizatorii Festivalului Baroc.


Tinerii recruţi poartă pantaloni cu bretele, vestă, redingotă, perucă albă şi tricorn. Armele gărzilor sunt replici fidele cu cele din secolul al XVIII-lea. Patru dintre ei au puşcă de infanterie, iar unul, cel care se află pe post de comandat, o sabie.

Timişorenii au ocazia să facă poze cu soladaţii care au învăţat să manevreze armele ca pe timpul lui Eugeniu de Savoya.
 

Garda Cetăţii poate fi văzută la toate evenimentele importante din cadrul Festivalului Baroc, cel mai complex eveniment legat de istoria oraşului, care se desfăşuară în perioada 14-20 octombrie. 


O asemănătoare gardă există în permanenţă la Cetatea de la Alba Iulia. Intenţia se vrea permanentizată şi la Timişoara, după Festivalul Baroc.

Citiţi şi:
 

Festivalul Baroc, cel mai complex eveniment din Timişoara: Vezi întreg programul

Cea mai importantă zi a Timişoarei: intrarea prinţului Eugeniu de Savoya în cetate

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite