FOTO Flash mob de doliu la Timişoara: 73 de ani de la ruperea Basarabiei de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motto-ul "Basarabia e România" înseamnă tot mai puţin. Flash-mobul organizat de membrii filialei Platformei Civice Acţiunea 2012 din Timişoara a avut prea puţin ecou printre bănăţeni.

Doar 10 persoane s-au strâns pentru flash-mobul de un minut în faţa clădirii Operei. Participanţii au aprins o lumânare şi au arătat mesaje legate de intrarea trupelor sovietice pe teritoriul actualei Republici Moldova, la 28 iunie 1940.

"Ocuparea criminală a teritoriilor româneşti, Basarabia şi Bucovina de nord, sau mai simplu părţi ale României ca succesoare de drept al Principatului Moldova şi Principatului Munteniei, de către Armata Sovietică are loc la data de 28 iunie 1940. Ocuparea nepedepsită a teritoriilor româneşti fiind asigurată de semnarea în prealabil a Pactului dintre Germania Fascistă şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.) cunoscut sub numele de Pactul Ribbentrop-Molotov sau Pactul Hitler-Stalin (23 august 1939). Pe 28 iunie 2013 ne adunăm să aprindem lumânări pentru victimele ocupaţiei ruseşti şi pentru pierderea teritoriilor româneşti dincolo de Prut", spunea mesajul prin care organizatorii chemau lumea la acţiune.

Acţiuni similare au avut loc şi la Bucureşti şi Chişinău. Platforma Civică "Acţiunea 2012" este o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care, conform propriei descrieri, "susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat".

Citeşte şi:

FOTO Peste 200 de timişoreni au dansat în Piaţa Operei pentru campania "ADHD există!"

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite