Fotbal într-un cartier istoric al Timișoarei. Ideea unor localnici care vor să închege comunitatea VIDEO

0
Publicat:

Una dintre cele mai interesante instalații din cadrul Bienalei de Arhitectură Beta 2022 din Timișoara a fost terenul de fotbal cu gazon natural din Piața Traian. Inițiativa va căpăta tradiție.

Fotbal în Traian FOTO Ștefan Both
Fotbal în Traian FOTO Ștefan Both

În vara anului 2022, în mijlocul Pieței Traian din Timișoara a apărut un teren de fotbal cu gazon cu iarbă naturală. Ideea aparținea locatarilor Casei Jakab Toffler din cartierul Fabric, care au câștigat concursul organizat în cadrul Bienalei de Arhitectură Beta cu proiectul „Fotbalul ca infrastructură pentru democrație”.  

Rezultatul final a fost construirea unui teren de fotbal și organizarea unui campionat la care s-au înscris 13 echipe care au fost împărțite în patru grupe.  

Proiectul s-a dovedit un real succes, iar atmosfera în Piața Traian a fost cu adevărat specială

Așa se face că locatarii de la Casa Jakab Toffler au decis repetarea proiectului.  

Evenimentul „Fotbal în Traian“, ediția a II-a, va avea loc în perioada 28-30 iulie 2023. Amenajarea terenului cu gazon natural a început, în mijlocul peieței. 

„Propuneam să promovăm apartenenţa la comunitate. Acest turneu nu este o competiție sportivă, iar fotbalul este doar un pretext pentru a da voce oamenilor care trăiesc în Fabric. Este o sărbătoare a vecinilor, locuitorilor și prietenilor din cartier, într-o celebrare a diversității noastre sociale și culturale. Premiile și trofeele turneului sunt simbolice. Ne dorim ca pe teren, și în afara lui, să predomine fair-play-ul și respectul reciproc”, au transmis cei de la Casa Jakab Toffler. 

Ediția cu numărul doi aduce un spațiu de joc mai mare și, pe lângă turneul propriu-zis, mai multe meciuri demonstrative: meciuri demonstrative între Căsătoriți și Necăsătoriți, Femina Politehnica Timișoara - juniori Politehnica Timișoara, Managerii de Cartier - Administrația Locală. 

„Aceste meciuri au un caracter pur amical și cordial. În cazul Necăsătoriților, este ocazia de a-și lua simbolic revanșa în fața Căsătoriților, care au câștigat ultimul meci cu scorul de 5-2. În cazul fetelor și băieților în ghete, le urăm mult noroc în noul sezon sportiv. Iar în cazul managerilor de cartier și a administrației, e oportunitatea noastră de a le face sugestii de joc, așa cum doar participanții la viața cartierului știu să o facă”, mai spun cei de la Casa Jakab Toffler. 

Fotbal în Traian FOTO Ștefan Both
Fotbal în Traian FOTO Ștefan Both

În cadrul evenimentului va avea loc și o expoziții retrospective a meciul tradițional de fotbal amator Căsătoriți - Necăsătoriți, început în 1936.  

În campionat s-au înscris deja 16 echipe, care vor fi împărțite în patru grupe. 

Evenimentul este o componentă a proiectului Social Fabric inițiat de Asociația Casa Jakab Toffler ca parte a Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. 

Fotbal în Traian FOTO Ștefan Both
Fotbal în Traian FOTO Ștefan Both
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite