Fostul şef al Casei de Pensii Lugoj, condamnat la închisoare cu executare pentru înşelăciune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa de Pensii Lugoj. FOTO: redesteptarea.ro
Casa de Pensii Lugoj. FOTO: redesteptarea.ro

Judecătorii Tribunalului Timiş au dat prima sentinţă în dosarul penal în care erau inculpaţi trei funcţionari ai Casei de Pensii Lugoj. În total aceştia au de executat 17 ani şi jumătate de puşcărie.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Dorel Ioan Andrăşescu, fostul şef al instituţiei: şase ani şi cinci luni de detenţie. Ceilalţi doi inculpaţi, Doina Birgian şi Mariana Buşică, au primit câte cinci ani şi cinci luni, respectiv cinci ani şi opt luni de închisoare.

Procesul se află pe rol din data de 13 martie 2012, cercetările făcându-se în dosar penal pentru înşelăciune. Conform redesteptarea.ro, Dorel Ioan Andrasescu şi Doina Birgian (coordonator al punctului de lucru aparţinând Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş) au fost trimişi în judecată pentru că au falsificat acte cu ajutorul cărora câteva persoane au încasat ilegal indemnizaţii pentru creşterea copilului. Alături de aceştia a fost şi Mariana Buşică, condamnată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătura privată şi complicitate la uz de fals.

Procurorii susţin că în anii 2004 şi 2005, cei doi au găsit mai multe femei însărcinate care nu îndeplineau criteriile pentru a primi indemnizaţia de mămici, deoarece nu cotizaseră la asigurările sociale minimul de 12 luni prevăzut în lege. Cu toate acestea, cei doi funcţionari le-au promis aranjarea unor documente, astfel încât femeile respective să primească ilegal indemnizaţii, în schimbul unor sume de bani.

Doina Birgian falsifica înscrisuri oficiale (carnete de muncă, adeverinţe de vechime în muncă şi baza de date a ITM Timiş), iar Mariana Buşică a falsificat înscrisuri sub semnătură privată (contracte de muncă, adeverinţe de vechime în muncă), documente necesare pentru femeie să primească indemnizaţiile pentru creşterea copilului de până la doi ani.

Senţinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite