Festival Medieval la Timişoara. Războinici din trei ţări vor participa la competiţii de luptă cu arme reale

0
0

În perioada 9-11 august, timişorenii sunt invitaţi la prima ediţie a Festivalului Medieval al Castelului Huniade.

Pentru prima dată la Timişoara, un veritabil festival medieval va aduce taberele celor mai corecte, din punct de vedere istoric, companii de reconstituire a epocii medievale. 

Războinici din trei ţări vor participa la competiţii de luptă cu arme reale, dar şi la marea reconstituire a Bătăliei de la Vadul Nisipurilor, în care s-a scris destinul Banatului, în urmă cu un mileniu. 

În anul 934 a avut loc una din cele mai mari înfruntări militare între armatele voievozilor pământeni şi oştile maghiare. Voievodatul ducelui Glad, care avea în stăpânire în secolul al X-lea mare parte din actualul teritoriu al Banatului a fost atacat de armatele conduse de comandanţii Zuard şi Boyta, bătălie descrisă de notarul anonim al regelui maghiar Bela al III -lea în Gestahungarorum şi plasată în locul numit Vadum Arenarum / Vadul Nisipurilor, pe teritoriul actual al comunei Foeni.

Festivalul va găzdui şi un concurs internaţional de bucătărie medievală, unde accentul se va pune în egală măsură pe arome şi gust, dar şi pe corectitudinea istorică a reţetelor: Ospăţul lui Ahtum. Inclusiv bucătăriile în care se va prepara mâncarea sunt amenajate după tipicul medieval. În final, bucatele vor fi prezentate şi degustate  în cadrul unui ospăţ. 

Spectacolele artistice aduse pe scena festivalului sunt şi ele premiere pentru Timişoara. Un spectacol de teatru pirotehnic însoţit de muzică live va reînvia povestea mitologică a fierarului legendar Volundr. 

Una din cele mai vechi poveşti păstrate în mitologia Europei, cea a fierarului legendar din vremea valkyriilor, se regăsea şi pe teritoriul României, fiind transmisă, de-a lungul generaţiilor prin viu grai. Acum aceasta va fi istorisită de muzicienii grupului Peregrinii şi de actorii teatrului pirotehnic Deep6 Project într-un spectacol vizionar de muzică şi foc - un poem despre furie şi trădare, cruzime şi curaj, o saga veche din evul întunecat, luminată de flăcări şi îmbrăcată în vechi cântece.

Imagine indisponibilă

De asemenea, vor fi concerte fantasy-folk şi mistice care vor anima atmosfera festivalului.

Festivalul Medieval al Castelului Huniade se va desfăşura timp de trei zile, în vechiul parc al castelului din Piaţa Huniade. 

Parada de deschidere va porni la lumina făcliilor vineri, 9 august, de le ora 21.30 şi va străbate aleile pietonale ale Cetăţii. 

Participă grupurile de reconstituire istorică Hrafnabroethr, Compania Dragonului, Compania Ursului Brun, Deus Vult, Beli Orlovi, ŞoimanArt, Kmeňový zväz Borivoj, Cercul Vânătoresc ”Sf. Hubert”, grupurile artistice Irdorath, Peregrinii, Deep6 Project şi Pastiche.

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri