Ecografii gratuite la sân, direct la patul pacientelor. Proiectul unic în România la un spital din Timișoara

0
Publicat:

Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara reia proiectul unic în România de investigare gratuită pentru cancer de sân a femeilor internate în unitatea sanitară. Evaluarea imagistică se face la patul pacientelor

Ecografie la patul pacientelor FOTO Spitalul Victor Babeș Timișoara
Ecografie la patul pacientelor FOTO Spitalul Victor Babeș Timișoara

Din această săptămână, Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara reia campania desfășurată anul trecut, pe o perioadă de trei luni, prin care pacientelor internate le-au fost efectuate gratuit ecografii de sân.

Mai mulți medici radiologi vor merge în saloanele unde sunt internate femei și vor face investigația imagistică la patul pacientelor. Cancerul de sân este a două cauză de mortalitate în bolile oncologice.

Statisticile arată că, în fiecare an, aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate cu această afecțiune malignă care, dacă este depistată într-un stadiu incipient, poate fi tratată, iar rata de supraviețuire poate să ajungă și la 95 la sută.

Investigația este de doar câteva minute, nu e dureroasă, iar imaginea obținută cu ajutorul ecografului, care este unul de ultimă generație, are un grad de acuratețe ridicat. Cu ajutorul acestei evaluări imagistice pot fi depistați eventualii nodului mamari sau identificate alte modificări ale structurii țesutului glandular. Dacă există suspiciuni, putem indica efectuarea unei mamografii sau a unui IRM de sân, asta din punct de vedere imagistic, sau a unei biopsii mamare pentru diagnosticul de certitudine. Pentru aceste investigații avem colegi care vor merge în saloane, la paciente, și vor realiza acolo ecografiile de sân”, a declarat Diana Manolescu, director medical al Spitalul de Boli Infecțioaseși Pneumoftiziologie din Timișoara.

România nu are în prezent un program național de screening pentru cancerul de sân. Există în derulare mai multe programe regionale sau locale, dar pe termen limitat.

Aparatură medicală modernă

De altfel, spitalul de la Pădurea Verde este implicat într-o asemenea campanie de depistare precoce a cancerului de sân împreună cu Spitalul Municipal Timișoara și cu Institutul Oncologic Cluj Napoca, iar beneficiarii acestui program sunt femeile cu vârsta între 50 și 69 de ani, fără istoric de boli neoplazice mamare, care pot beneficia de o mamografie gratuită.

„În urmă cu trei ani, am demarat un proces de dezvoltare și modernizare a Laboratorului de Radiologie și Imagistică din cadrul Spitalului Victor Babeș. Am început cu achiziția aparatului cu rezonanță magnetic ce poate fi folosit, pe lângă multe alte investigații, și pentru IRM de sân. Această investigație se folosește în screening-ul pacientelor cu o densitate mare a țesutului mamar. Am continuat cu aducerea în unitatea sanitară a unui mamograf cu tomosinteză care oferă imagini cu o claritate ridicată, pentru depistarea nodulilor mamari. Toate aceste aparate contribuie la depistarea precoce a cancerului de sân, o boală ce poate fi tratată cu șanse foarte mari de vindecare, dacă este depistată într-un stadiu incipient. Mai mult, în unele cazuri, diseminarea cancerului mamar poate duce la apariția și dezvoltarea unor metastaze si la plămân, care fac ca rata de supraviețuire în aceste situații să fie una foarte redusă. Și, este dureros, ca medic si ca femeie, să știi că poți să preîntâmpine agravarea unei afecțiuni oncologice sau să o depistezi într-un stadiu incipient când poate fi vindecată, și să nu poți interveni pentru că nu ai aparatura necesară", a mai spus Diana Manolescu.

Spitalul a încheiat un contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, pentru a putea oferi gratuitate femeilor care vor să beneficieze de o mamografie, iar în cazul celor internate în spital li se oferă posibilitatea unei investigații gratuite de ecografie de sân.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite