Două comune din Timiş vor fi încălzite cu apa geotermală din subteran. Edilii pot să profite de un moment istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria din Gottlob FOTO Ş.Both
Primăria din Gottlob FOTO Ş.Both

Două comune din Timiş sunt pe cale să depună un proiect major, n urma căruia localităţile vor fi încălzite cu apa geotermală din subteran.

Comunele Gottlob şi Lovrin (judeţul Timiş) de la graniţa cu Ungaria şi Serbia pot profita de urma banilor de la Uniunea Europeană, pentru a putea trece pe încălzirea cu apă geotermală. Ministerul Fondurilor Europene a deschis o sesiune de finanţare care se încheie la 31.12.2018. Gheorghe Nastor, primarul din Gottlob, care se luptă de patru ani să prindă o finanţare de undeva pentru a demara acest proiect, spune că a venit momentul istoric.

„Lucrăm cu o firmă din străinătate şi una din Timişoara pentru studiul de fezabiliate şi elaborarea documentaţiei care trebuie depusă la Agenţia Naţională de Resurse Minerale, pentru a ne elibera autorizaţia de explorare-exploatare. Depunem un proiect pentru încălzirea localităţii. Vor fi încălzite toate gospodăriile şi instituţiile din Gottlob şi Lovrin. Eu sper să ne depunem proiectele până la finele lunii martie. Metrul ster de lemne a ajuns la noi în zonă la 300 de lei, e incredibil. Din punct de vedere al protecţiei mediului va fi un beneficiu mare, noxele, fumul, se reduc la zero”, a declarat Gheorghe Nastor, primarul din Gottlob.
 

Conform estimărilor, realizarea acestui proiect ar costa în jur de 15-20 de milioane de euro. 

Încălzire cu apă geotermală la Lovrin

În comuna vecină Lovrin sunt încălzite cu apă termală încă din anii ’70 aproximativ o sută de locuinţe, realizate în cadrul unui program pilot. 

“La Lovrin există un sistem care funcţionează. Încălzeşte peste o sută de apartamente convenţionale. Doar că ei cumpră apa de la Foradex, e mult mai costisitor. Pe vremea când s-a făcut acest proect pilot, eram viceprimar la Lovrin, ştiu cum funcţionează. Ei au şi nişte blocuri, care sunt încălzite astfel. Au fost făcute prin anul 1975 şi uitaţi că funcţionează şi acum. Tehnologia a avansat între timp”, a mai spus Nastor (foto). 

Gottlob FOTO Ştefan Both

Centru medical la Gottlob

Pe lângă proictul de încălzire cu apa geotermală, Primăria Gottlob se va asociaţia cu Consiliul Judeţean Timiş în vederea amenajării unui centru de tratament cu apă termală. 

“Ne gândim şi la folosirea returului. Tocmai de aici vine asocierea cu Consiliul Judeţean Timiş. Zilele trecute am avut o întâlnire cu preşedintele Călin Dobra, care s-a arătat interesat de o asociere cu comuna noastră, pentru un centru medical. Am văzut aşa ceva în Ungaria, la Morahalom. Ei au un sistem extraordinar de bine pus la punct, îşi valorifică la maxim această energie. Am un fix cu asta. Am văzut aşa ceva în Austria într-o zonă care nu avea apă termală. Dar încălzeau apa şi o tratau cu sare. De noi ce să vă spun?! Marea rezervă de apă termală e pe teritoriul României. Bine că a apărut acest program”, a mai declarat Gheorghe Nastor.

Apa din subteran are 90 de grade Celsius

Primăria Gottlob a preluat două sonde de la Petrom, cu care care s-a ajuns la o adâncime 2.000 de metri, unde există o rezervă importantă de apă termală care ajunge la 90 de grade Celsius. 

“Putem merge şi mai jos. În Oradea, într-un cartier, o societate foloseşte intensiv o sondă undeva la 3.000 de metri, scot aburul la 105 grade Celsius. În acest fel încălzesc 2.500 de apartamente. În Gottlob am putea să încălzim lejer toate casele. Suntem în faza în care mergem din casă în casă. Sunt undeva la o mie de numere. Pare puţin. Dar poate veni lângă noi orice comună din zonă. Doi ani m-am luptat să preiau aceste două sonde de la Petrom. Am fost de trei ori la Bruxelles, am avut discuţii avansate cu cei de acolo, dar din păcare nu cu români. Nu am putut să am o audienţă la doamna mistru Corina Creţu. Dacă tot am bătut atâta drum putea să mă primească. Chiar fostul primar al Berlinului ne-a promis un sprijin. Dar nu ne lăsăm”, a mai spus primarul din Gottlob. 

A început sezonul lubeniţei de Gottlob FOTO Ştefan Both

Comuna Gottlob este patria lubenineţi din Banat
 

În subsolul din partea de vest a judetului Timis, în zona comunelor Gottlob şi Lovrin, există o rezervă imensă de apă geotermală, cu temperaturi care variază între 75 şi 90 de grade Celsius. Este aceaşi falie de unde se alimentează ştrandurile termale de la Mako, Kikinda sau Kanija.  

Citiţi şi:

Tinerii aduc un suflu nou pentru lubeniţa de Gottlob. Studentul la mate-info face marketing pentru brandul „Tasty melon“

Povestea celor trei pastori care cultivă lubeniţă la Gottlob. Absolventul de teologie şi filosofie care preferă munca în câmp
 

Comuna timişeană Gottlob va deveni afinarul Europei: 11 hectare de plantaţie 100 la sută pentru piaţa externă


Popcorn în împărăţia lubeniţei: singurul cinematograf de la ţară din România este gata de inaugurare la Gottlob, comuna pepenelui roşu

FOTO Singurul cinematograf comunal din România se deschide în "capitala" lubeniţei, Gottlob

 

Minunea de la cinematograful din Gottlob. S-a descoperit o scrisoare ascunsă în urmă cu 50 de ani. Unul din autorii ei a venit special din Austria

FOTO Fabrica lui Moş Crăciun de la Gottlob încearcă să supravieţuiască în faţa „chinezismelor“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite