Doi violoniști de renume se duelează astăzi în Timișoara cu două instrumente muzicale de colecție

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Duelul viorilor. FOTO: Constantin Barbu
Duelul viorilor. FOTO: Constantin Barbu

Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru vor urca în această seară pe scena din Sala Capitol, „înarmați“ cu două instrumente muzicale de excepție: o vioară Stradivarius și o vioară Guarneri. Spectacolul începe de la ora 19.00.

Stradivarius şi Guarneri - două viori de colecţie - şi cei doi artişti de talie internaţională care le mânuiesc cu măiestrie, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, se vor duela arbitrați de pianistul Horia Mihail în contextul celei de-a doua ediţii a turneului naţional „Duelul viorilor". Turneul a trecut deja prin Moldova și prin sudul țării. După Timișoara urmează Cluj-Napoca (25 septembrie). 

„Primul duel al viorilor, din toamna anului 2011, s-a încheiat indecis, declararea câştigătorului - Stradivarius sau Guarneri - fiind amânată. De aici s-a născut necesitatea unui al doilea duel, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru reîntâlnindu-se pe scenele din România pentru a se confrunta, arbitraţi de pianistul Horia Mihail. Astfel, ceea ce s-a întâmplat în şase oraşe din ţară în 2011, se va reedita cu un nou repertoriu în nouă oraşe în 2012 cu speranţa că entuziasmul publicului şi al presei de anul trecut se va păstra sau chiar va creşte",  declară Oltea Şerban-Pârâu, redactor șef al postului Radio România Cultural și director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

„E o întâlnire între prieteni care fac muzică de plăcere“ 

„Ideea principală este duelul, iar apariţiile noastre sunt considerate bătălii, dar fiecare poate să înţeleagă ce vrea din asta. Noi înţelegem că ieşim pe scenă să prezentăm ceva frumos, să îmbinăm sunete ale unor mari maeştri. Eu zic că amândoi cântăm cu mare plăcere şi că lucrul acesta se vede. Şi atunci bătălia nu ştiu cât e de bătălie, de fapt e o întâlnire între prieteni care fac muzică de plăcere şi, mai mult, reuşesc să şi prezinte cu succes publicului din ţară două viori care merită din plin să fie cântate şi un repertoriu accesibil şi atractiv care să le pună în valoare", spune Liviu Prunaru, cel care va urca pe scenă alături de vioara Stradivarius.

Gabriel Croitoru, artistul ce foloseşte ca armă vioara Guarneri, spune la jumătatea turneului: ''Suntem cu toţii încântaţi de ceea ce s-a întâmplat până acum, răspunsul publicului este la nivelul aşteptărilor, la fel de cald ca şi cel de anul trecut. Acest turneu suscită foarte mult interes şi ne bucurăm să găsim doritori pentru genul nostru de muzică peste tot. Publicul este acelaşi atât în oraşele mari, cât şi în cele mici''.

Vioara Stradivarius construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw - Amsterdam, al cărei concertmaestru este de şase ani şi vioara Guerneri del Gesu, datată 1730, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul naţional "George Enescu", în patrimoniul căreia se află, se vor întrece într-un un program generos cu lucrări semnate de Johannes Brahms, Bedrich Smetana, Fritz Kreisler, Dmitri Şostakovici, Georg Fridrich Händel, Serghei Prokofiev etc.

Pentru concertul din Timișoara, biletele pot fi cumpărate de la casieria Filarmonicii. Prețul întreg al unui bilet este de 20 de lei, iar elevii, studenții și pensionarii plătesc 10 lei pentru intrare. 

PROGRAMUL RECITALURILOR - Turneul „Duelul viorilor", ediţia a II-a:

J. Brahms: Scherzo pentru vioară şi pian (Liviu Punaru - Horia Mihail)

B. Smetana:  Aus der Heimat pentru vioară şi pian (Liviu Punaru - Horia Mihail)

Fr. Kreisler: Tambourine chinoise pentru vioară şi pian, op. 3 (Gabriel Croitoru - Horia Mihail)

Ed. Elgar: Salut d'amour pentru vioară şi pian, op. 12 (Gabriel Croitoru - Horia Mihail)

J. Svendsen: Romanţă pentru vioară şi pian, op. 26 (Liviu Punaru - Horia Mihail)

Jenő Hubay: Hejre Kati pentru vioară şi pian op. 32 (Liviu Punaru - Horia Mihail)

D. Şostakovici: Vals din Suita a II-a  (aranjament pentru vioară şi pian de Mugurel Scutăreanu)  (Gabriel Croitoru - Horia Mihail)

P. de Sarasate: Fantezia Carmen pentru vioară şi pian, op. 25 (Gabriel Croitoru - Horia Mihail)

G. Fr. Händel: Sonata pentru două viori şi pian în sol minor, op. 2 nr. 7

S. Prokofiev: Sonata pentru două viori în do major, op. 56

M. Moszkowski: Suita pentru două viori şi pian, op. 71 - I. Allegro energico

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite