Doi pompieri judecaţi pentru distrugerea unei autospeciale, achitaţi. Maşina a luat foc în timpul unei misiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O maşină de pompieri în valoare de peste 800.000 de lei a fost distrusă într-un incendiu FOTO pressalert.ro (arhivă)
O maşină de pompieri în valoare de peste 800.000 de lei a fost distrusă într-un incendiu FOTO pressalert.ro (arhivă)

Doi pompieri din Timiş, condamnaţi de Tribunalul Militar Timişoara la o amendă penală de 12.000 de lei şi plata, în solidar cu ISU, a unei sume de peste 800.000 de lei (contravaloarea maşinii) au fost declaraţi nevinovaţi printr-o sentinţă definitivă a Curţii Militare de Apel Bucureşti.

Judecătorii Curţii Militare de Apel Bucureşti au emis sentinţa finală într-un dosar de distrugere din culpă în care au fost trimişi în judecată doi pompieri din cadrul ISU Timiş. 

Cei doi pompieri au fost judecaţi pentru distrugere din culpă după ce autospeciala IVECO cumpărată din fonduri europene cu care au intervenit pentru a stinge o maşină care a luat foc pe un câmp de lângă Timişoara a fost cuprinsă de flăcări.

Incendiul a avut loc în 22 august 2018, când pompierii au fost chemaţi să stingă un incendiu izbucnit la un Renault Clio, pe un teren agricol recoltat (mirişte) aparţinând Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Banatul.

La faţa locul incendiului a ajuns un echipaj format din trei pompieri, comandantul echipajului, şoferul şi un servant.

„Atunci când s-au apropiat de locul incendiului comandantul echipajului a observat că autoturismul a ars integral, a luat hotărârea să intervină doar pentru stingerea incendiului de pe mirişte şi, după ce s-a consultat rapid cu şoferul, de comun acord, au părăsit drumul şi au intrat cu autospeciala pe miriştea incendiată, poziţionând-o la o distanţă de câţiva metri de frontul focului, pe direcţia vântului (care bătea dinspre autoturismul incendiat către autospecială) şi cu motorul pornit”, se arată în rechizitoriu.

Potrivit procurorului care a trimis în judecată dosarul, în timp ce pompierii desfăşurau furtunurile pentru a stinge flăcările de pe mirişte, focul s-a extins sub autospecială. În ciuda eforturilor de stingere a focului, pompierii nu au reuşit să stingă incendiul, autospeciala cu care au intervenit fiind distrusă în proporţie de 70 la sută.

Condamnaţi în primă instanţă, declaraţi nevinovaţi în apel

În primă instanţă, Tribunalul Militar Timişoara i-a găsit vinovaţi pe cei doi pompieri trimişi în judecată de distrugere din culpă. Astfel, pompierii au fost condamnaţi la plata unei amenzi penale de 12.000 de lei fiecare şi la plata unei despăgubiri, în solidar cu ISU, a unei sume de peste 800.000 de lei (contravaloarea autospecialei).

În apelul de la Curtea Militară de Apel Bucureşti, judecătorii i-au declarat nevinovaţi pe cei doi pompieri trimişi în judecată, considerând că autospeciala nu a luat foc din cauza lor.

„Curtea constată că incendierea autospecialei marca Iveco, model Dailz, cu număr de înmatriculare MAI-4333, folosită de către inculpaţi pentru îndeplinirea misiunii primite la data de 22 august 2018 nu a fost consecinţa unei amplasări necorespunzătoare a acestui autovehicul de către inculpaţi pentru stingerea incendiului de mirişte.

Incendierea acestui autovehicul se datorează unor defecţiuni tehnice intervenite în timpul exploatării lui, respectiv în timpul executării misiunii încredinţate inculpaţilor, defecţiuni care nu puteau fi prevăzute de inculpaţi în condiţiile în care autovehiculul a fost alocat, ca fiind corespunzător din punct de vedere funcţional, pentru îndeplinirea misiunilor specifice structurii militare din care fac parte inculpaţii”, a decis Curtea Militară de Apel Bucureşti.

Judecătorii militari au mai arătat că maşina a luat foc pentru că pompele aflate în dotarea autospecialei nu s-au cuplat cu motorul în funcţiune, fiind nevoie ca unul dintre pompieri să oprească motorul pentru a reuşi cuplarea pompelor cu motorul oprit, procedură care a mai fost folosită în alte ocazii în care pompele în discuţie nu au putut fi cuplate cu motorul.

În privinţa pagubei, pentru că pompierii au fost declaraţi nevinovaţi, prejudiciul rămâne al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă-Vest (ADINVEST).

Vă recomandăm să citiţi şi:

Putin ar putea împinge Rusia până la graniţele României

Scandalul din Parlament. Sancţiunile pe care le riscă liderul AUR, simbolice. Ministrul Popescu a anunţat că depune plângere penală VIDEO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite