Despărţiri urâte: partajele sunt folosite ca metode de răzbunare între foşti soţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie i-a deschis proces de partaj fostului soţ pentru că, după zece ani de căsătorie, a dat-o afară din casă, doar cu hainele de pe ea. De aproape un an, o femeie din Timiş încearcă să dobândească în instanţă o parte din bunurile cumpărate împreună cu fostul soţ.

Zece ani de căsnicie cu bătăi repetate s-au finalizat printr-un adevărat coşmar pentru o femeie din Timiş. Aceasta s-a trezit dată afară din casă de soţul său, doar cu hainele de pe ea. Cum luni la rând nu a reuşit să se înţeleagă cu el pentru a-şi recupera din bunuri, singura soluţie pe care a avut-o a fost procesul de partaj.

„Este vorba despre un caz fericit, clienta mea fiind scutită de taxa de timbru după ce am dovedit că nu are venituri. De aproape un an durează procesul. De tot atâta timp, clienta mea plăteşte chirie şi nu poate beneficia de bunurile pentru care a muncit atâţia ani”, a spus avocata Lăcrămioara Schiriac.

Probleme financiare
În ultimii ani, numărul proceselor de partaj înregistrate la judecătoriile din Timiş a scăzut. În 2009 s-au înregistrat 250 de partaje, în 2010 – 227 şi în primele şase luni din 2011 doar 97. Atât avocaţii, cât şi psihologii, cred că principala cauză a scăderii numărului de partaje este cea financiară. Avocaţii spun că principalul motiv este taxa judiciară de timbru. „Taxa fixă pentru partaj reprezintă 3 la sută din masa de bunuri de împărţit. Suma trebuie plătită în momentul în care se introduce acţiunea în instanţă. Până lunile trecute, dacă părţile ajungeau la tranzacţii, în sensul că se înţelegeau între ei, banii se puteau recupera: dacă se cădea de comun acord asupra bunurilor înainte de primul termen al procesului, putea fi recuperată toată suma, iar pe parcursul procesului se recupera doar jumătate din sumă. A fost scos însă articolul din lege, astfel încât, în prezent, chiar dacă se ajunge la tranzacţii, taxa de timbru nu mai poate fi recuperată”, a motivat avocata Lăcrămioara Schiriac.

În foarte puţine cazuri, cei care încep procese de partaj sunt scutiţi de taxa de timbru. Procesele de partaj pot dura câţiva ani, iar costurile lor sunt de la o mie de euro, până la câteva zeci de mii de euro, în funcţie de valoarea bunurilor care urmează să fie împărţite. Onorariul avocaţilor, în funcţie de complexitatea cauzelor, porneşte de la 1.000 de lei. „Cea mai oribilă este expertiza bunurilor. Costă în jur de 2.000 – 3.000 de lei. Îţi intră oameni străini în casă pentru a analiza fiecare lucru cumpărat de tine şi fostul soţ. Este unul dintre motivele pentru care am renunţat la partaj şi am reuşit până la urmă să cad de comun acord cu fostul soţ”, a povestit o timişoreancă divorţată.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite