De ziua numelui său, mitropolitul Banatului a mâncat cu oamenii străzii: „Aici, în rândul lor, puteam fi și eu”

0
Publicat:

De opt ani, de când îi păstorește pe credincioșii ortodocși din Banat, mitropolitul Ioan Selejan obișnuiește ca de sărbători să fie înconjurat de sărmani. Nu a fost altfel nici astăzi, de ziua numelui său, când mitropolitul Ioan Selejan a luat masa cu oamenii străzii.

Mitropolitul Banatului ia masa cu sărmanii FOTO Ștefan Both
Mitropolitul Banatului ia masa cu sărmanii FOTO Ștefan Both

Înalt Preasfințitul Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, a fost înconjurat de aproximativ 50 de persoane fără adăpost, la centrul de pe strada Telegrafului. În timp ce lua masa, părintele a dorit să afle și poveștile oamenilor de acolo. În fața sa, o femeie îi spune că nu vede, pentru că are cataractă și ar trebui să fie operată, iar Ioan Selejan a chemat imediat unul din ajutoarele sale de la Mitropolie și i-a spus să se ocupe ca femeii să i se asigure de urgență intervenția chirurgicală.

De altfel, Înalt Preasfințitul a cerut ca toți cei prezenți în centru să treacă printr-un contol medical amănunțit…

„I-am găsit senini. Ceea ce înseamnă că cei care se ocupă permanent de ei aici încearcă să le asigure toate condițiile, pentru oamenii aceștia care au șchiopătat puțin în viață. Mi-au spus că au căldură, au apă caldă și mâncare. Iată că și noi, din vreme în vreme, aducem aici alimente și medicamente, chiar astăzi am mai pus la cale încă un proiect de ajutor sanitar. Începând de săptămâna care vine o să intre într-un proces de verificare, de analize fiecare dintre ei. Nădăjduim să-i putem trata”, a spus ÎPS Ioan Selejan.

Mitropolitul Banatului ia masa cu sărmanii FOTO Ștefan Both
Mitropolitul Banatului ia masa cu sărmanii FOTO Ștefan Both

De opt ani e alături de oamenii străzii

Mitropolitul Ioan Selejan spune că prezenţa lângă oamenii nevoiaşi îi aduce, poate, cea mai mare bucurie din viaţă, făcându-l să înţeleagă că în locul lor putea fi el.

În urmă cu opt ani, am început această activitate. Eram venit de câteva zile în Banat și oferisem o masă. Erau peste 300 de persoane. La un moment dat, cineva mi-a spus să mergem acasă. Iar eu am zis să mai rămânem, pentru că în rândul acelor oameni era și locul meu. Aici, în rândul acestora trebuia să fiu și eu. De aceea vin mereu, să stau cu ei, pentru că și eu puteam să fiu unul din cei abandonați de societate, doar Dumnezeu a avut o altă rânduială cu mine”, a mai spus Ioan Selejan.

Mitropolitul Banatului ia masa cu sărmanii FOTO Ștefan Both

Donație importantă de la Mitropolie

Înalt Preasfințitul Ioan Selejan a promis, cu ocazia vizitei de Sfântul Ion, că zilele viitoare Mitropolia Banatului va dona o importantă cantitate de cartofi, ceapă, morcovi, dulceață și zacuscă.

Pentru noi e deja o tradiție. Părintele mitropolit a venit în fiecare an la noi și aș vrea să-l citez, pentru că el a spus că a împărțit mâncarea cu frații lui. El așa îi numește. E emoționant, superb! În programele noastre de reintegrare a persoanelor fără adăpost, de recuperarea acestora, latura creștină este una extrem de importantă. Primul pas spre reabilitare este întoarcerea către Dumnezeu. Proximitatea de părintele mitropolit e un lucru pe care și-l dorește orice timișorean. Pentru ei înseamnă enorm, la fel și pentru noi e un ajutor fenomenal”, a declarat Marius Murariu, director adjunct al Direcției de Asistență Socială a Primăriei Timișoara.

Mitropolitul Banatului ia masa cu sărmanii FOTO Ștefan Both
Mitropolitul Banatului ia masa cu sărmanii FOTO Ștefan Both

La centrul de pe strada Telegrafului sunt, în acest moment, 70 de persoane fără adăpost, care beneficiază de cazare și masă. De asemenea, Direcția de Asistență Socială a primăriei mai are un spațiu asigurat pentru oamenii străzii, în containerele amenajate în timpul pandemiei de coronavirus, în zona Muzeului Satului Bănățean, unde la această oră mai sunt 30 de beneficiari. Având în vedere temperaturile ridicate de afară, mulți au ales să rămână încă în stradă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite