De ce timişorenii află deseori ultimii despre proiectele care îi afectează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria încalcă legea transparenţei în relaţia cu cetăţenii
Primăria încalcă legea transparenţei în relaţia cu cetăţenii

Reprezentanţii Primăriei Timişoara încalcă frecvent o lege importantă: nu prezintă locuitorilor proiectele propuse spre aprobare. Legea privind transparenţa decizională obligă autorităţile locale să prezinte din timp proiectele propuse spre aprobare pentru ca aceia care sunt interesaţi să poată veni cu sugestii.

În realitate, termenul de 30 de zile pentru prezentarea unui proiect nu este respectat, iar dezbaterile publice sunt doar de ochii lumii. Un important om de afaceri din Timişoara, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a spus că dezbaterile au loc cu o zi două înainte de şedinţa de Consiliu Local. Acesta a mai precizat că şi dacă ar veni cineva cu propuneri pertinente, nu ar exista timp pentru modificări ale proiectului iniţial.

Nemulţumiri în consiliu
Cei care trebuie să ia deciziile sunt consilierii locali. De multe ori, chiar şi aceştia sunt puşi în situaţia de a vota fără să ştie exact despre ce e vorba în proiect. Cel mai vehement în această problemă este Ciprian Jichici (PNL). „Nu se respectă în proporţie de 90 la sută. Multe hotărâri le primim chiar cu câteva ore înainte de şedinţă“, a spus Jichici.

„Nu numai că nu se aduc proiectele conform legii, dar se aduc şi după începerea şedinţei“, a spus şi Traian Stoia (PSD). Consilierul Corado Toader (PNŢCD) admite că există încălcări ale procedurii, dar nu le vede esenţiale. „Este o chestiune formală şi trebuie respectată, dar pe mine mă interesează mai mult conţinutul“, a spus Corado Toader.

Ilegalităţi pe bandă
Secretarul Ioan Cojocari, cel care răspunde de respectarea legii, a spus cu ocazia unei şedinţe că în 90 la sută din cazuri nu se respectă legea privind transparenţa decizională, dar că asta nu este grav. „Suntem din puţinele primării din ţară care respectăm legea cu transparenţa. Că nu sunt 30 de zile, că sunt 20, că sunt 15 sau 10, toată lumea are posibilitatea să vadă despre ce e vorba. Nu afectează major proiectele“, a declarat Cojocari pentru „Adevărul“. De altfel Primăria Timişoara a pierdut şi un proces extrem de important tocmai din cauza încălcării legii privind transparenţa. Este vorba de procesul în care a fost atacată hotărârea privind construcţia de blocuri între case.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite