Cum se chinuie autorităţile să recupereze un palat din centrul Timişoarei. Vila a fost furată cu acte false de Ionelaş Cârpaci şi vândută prin interpuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul de pe strada Loga pe care Primăria Timişoara vrea să îl recupereze de la un clan de romi FOTO D.D.
Palatul de pe strada Loga pe care Primăria Timişoara vrea să îl recupereze de la un clan de romi FOTO D.D.

Un palat deţinut de un clan de romi din Timişoara pentru care instanţa a dispus confiscarea în urmă cu doi ani nu a intrat încă în posesia Statului Român. Primăria Timişoara a deschis un proces pentru recuperarea clădirii, dar şansele de reuşită sunt mici, susţin surse juridice.

În dosarul în care Ionelaş Cârpaci a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru escrocherii imobiliare, judecătorii au dispus şi confiscarea unui palat din centrul Timişoarei vândut de Ionelaş, prin interpuşi, lui Momiţă Bona, membru şi el al unui clan de romi din Timişoara. Prin sentinţa de condamnare a lui Ionelaş, judecătorii au dispus restabilirea situaţiei juridice iniţiale a clădirii şi anularea tuturor actelor subsecvente.

După pronunţarea primei sentinţe, Momiţă Bona, actualul proprietar al clădirii, care nu era parte în proces şi nu avea nicio interdicţie de înstrăinare, i-a donat palatul fiului său. Astfel, după pronunţarea sentinţei finale, Primăria Timişoara s-a trezit în situaţia de a recupera clădirea de la fiul lui Momiţă Bona. Astfel, Primăria Timişoara a cerut anularea actului prin care clădirea a fost donată de Momiţă Bona fiului său.

Chiar dacă instanţa ar admite cererea Primăriei Timişoara, şansele ca palatul să intre în proprietatea Statului Român sunt minime pentru că prin sentinţa de condamnare a lui Ionelaş s-a dispus stabilirea situaţiei iniţiale a terenului. Pentru că Statul Român nu a fost intabulat asupra clădirii niciodată, naţionalizând imobilul doar faptic, stabilirea situaţiei iniţiale ar însemna intabularea asupra clădirii a foştilor proprietari, familia Ienciu.

Surse judiciare au explicat că dacă imobilul ar ieşi din proprietatea fiului lui Momiţă Bona, ar ajunge în proprietatea familiei Ienciu, care a avut o înţelegere cu Ionelaş şi cu Bona, astfel că palatul de pe strada Loga nr. 52 ar rămâne tot în posesia lui Momiţă Bona. Aceleaşi surse au explicat că pentru a intra în posesia clădirii, Statul Român ar trebui să facă acum o naţionalizare a imobilului, pe care foştii proprietari ar avea oricum dreptul să îl revendice. Mai mult decât atât, au explicat sursele „Adevărul”, Momiţă Bona a investit în clădire sume foarte mari de bani, iar în procesul deschis de Primăria Timişoara, bărbatul a făcut o cerere reconvenţională prin care cere ca în cazul în care va fi scos din palat să fie despăgubit cu un milion de euro, sumă investită în reabilitarea clădirii. Procesul dintre Primăria Timişoara şi familia lui Momiţă Bona este în fază incipientă la Tribunalul Timiş.

Istoria falsurilor prin care Ionelaş Cârpaci a pus mâna pe clădire

Istoria falsurilor de pe bulevardul CD Loga 52 (în apropierea Prefecturii Timiş) începe în 1995. Încă de la vremea respectivă, Ionelaş, care are şi cetăţenie germană, se deplasa cu uşurinţă în Germania. Acolo a pus la cale şi falsurile pentru preluarea superbei vile de pe strada Loga 52, clădire a statului nerevendicată şi aflată în administrarea Primăriei Timişoara. „La data de 07.06.1995, cu prilejul unei vizite în Germania a conceput cu ajutorul unor persoane rămase neidentificate o procură judiciară în limba germană denumită „Vollmacht” cu care soţii Ienciu Gheorghe şi Ienciu Rozalia (n.r. foştii proprietari ai imobilului) l-au împuternicit pe numitul Savu Ioan din Bocşa Română să vândă imobilul din Timişoara str. Diaconovici Loga nr. 52, fost 40 cu grădina de 1200 mp”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Ionelaş, unde se mai precizează că Savu nu este nimeni altul decât bunicul Mirelei Stanca, concubina lui Ionelaş, devenit după schimbarea numelui Ionel Sandner.

Întors în ţară, Ionelaş a tradus procura falsificată la un traducător autorizat şi a pus la punct prima tranzacţie formală. „Pionul” Savu i-a vândut casa menajerei lui Ionelaş, Maria Prodea. Tranzacţia a fost legalizată în 17 iulie 1995 la Notariatul de Stat Timiş de către notarul de stat Mariana Bulugea.

„S-a mai observat că, conform aceluiaşi „modus operandi” inculpatul Sandner Ionel nu apărea în acte ca şi cumpărător al unor astfel de imobile, folosind de fiecare dată persoane interpuse şi de regulă în final pe concubina sa Stanca Mirela”, au mai arătat procurorii.

Profitând de faptul că, deşi proprietar al clădirii, Statul Român nu era intabulat în cartea funciară, după realizarea tranzacţiei fictive, Ionelaş a intabulat-o pe menajera sa Maria Prodea, ca proprietar al vilei de pe Loga 52. Devenită proprietară şi coordonată de Ionelaş, menajera sa a anunţat Primăria Timişoara că a devenit proprietară pe clădirea în care se aflau chiriaşi. 

Cu contractele de închiriere la mână, Ionelaş a început evacuarea chiriaşilor, prezentându-se ca fiul al menajerei sale, devenită proprietară a clădirii. Au urmat apoi alte tranzacţii fictive prin care Ionelaş a încercat să piardă urma falsurilor. După o anchetă jurnalistică, Ionelaş i-a atras în schemă şi pe soţii Ienciu, care locuiesc în Arad şi care aveau dreptul să revendice imobilul. Practic, unul dintre cumpărători le-a vândut casa soţilor Ienciu, care au revândut-o, la şapte zile de la tranzacţie, concubinei lui Ionelaş, Mirela Stanca. Tăcera soţilor Ienciu a fost cumpărată cu 17.000 de mărci. Tranzacţia finală a fost realizată în aprilie 1997, când vila le-a fost vândută lui Momiţă Bona şi Jurj Florea pentru suma de 73.000 de mărci germane. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite