Cum au plănuit afaceriştii din Vest să scape de criză în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de afaceri din regiune au dat de fundul sacului din cauza crizei, dar văd cu optimism anul ce tocmai a început. Dacă unii afacerişti s-au adaptat crizei de anul trecut, alţii au avut de înfruntat probleme serioase, de care vor să scape în 2011.

Monica Fufezan, este una dintre cele mai prospere femei de afaceri din judeţul Arad. Ea conduce de ani de zile SC Moda SA Arad. Monica Fufezan spune că anul 2010 a fost un an greu, însă nu unul în care a fost nevoie să facă disponibilizări. „Noi avem nevoie de forţă de muncă în continuare. Anul 2010 a fost un an greu, ca pentru toată lumea, însă am luat măsuri cu câţiva ani înainte. Funcţionăm într-un sediu mult prea mare şi ne-am hotărât să construim unul nou la standarde europene. Aşa am reuşit ca în 2010 să reducem din cheltuielile cu utilităţile. Cu desfacerea nu am avut probleme, deoarece avem clienţi şi de 20 de ani. Mai rău a fost cu piaţa internă, deoarece vânzările au scăzut cu 60 %", a spus femeia. (Claudia Untaru)

Rodica Vlad: „Am intrat în 2011 cu gândul la taxele şi impozitele prea mari din luna ianuarie"


Plăţi întârziate

Regele asfaltului din Timişoara, Georgică Cornu, a fost ocolit de recesiune şi rămâne optimist în noul an. Compania sa s-a menţinut pe linia de plutire, ba chiar, spune omul de afaceri, „din punct de vedere al veniturilor a fost un an bun, avem probleme doar cu partea de arierate, cu încasarea banilor”. Anul ce tocmai a început este, în opinia omului de afaceri, unul propice pentru accesarea fondurilor europene. „Există şanse multe să se dezvolte proiecte, să se creeze locuri de muncă, să se creeze consum”, a spus Cornu.

Piedici puse de bănci

Ioan Mintaş, patronul unei firme de construcţii, spune că anul care tocmai s-a încheiat a fost afectat din plin de criza financiară. „Situaţia este generală şi a afectat foarte multe firme. În construcţii, probleme au fost la finanţarea contractelor şi plata lucrărilor la timp", a explicat omul de afaceri. De asemenea, patronul spune că cifrele de afaceri a veniturilor au scăzut între 30 şi chiar 50 de procente şi că până la jumătatea anului 2011, mai multe firme se vor închide. „Criza se va simţi şi în primele luni ale acestui an, dar sper că până la sfârşitul lui 2011, situaţia se va îmbunătăţii. Noi am propus planuri şi măsuri pentru revigorarea economiei pe plan local", a mai adăugat Mintaş. (Florina Şandor)

Afaceri bune numai cu bani europeni în Hunedoara       

Sorin Rişcuţa, cel mai mare procesator de lapte din judeţul Hunedoara, a reuşit să „înoate” anul trecut contra curentului provocat de criză, dezvoltând o investiţie pe fonduri europene. „Cel mai greu a fost să obţin de la băncile româneşti cofinanţarea. Investiţia a întârziat cu aproape un an din cauza reticenţei bancherilor", spune Sorin Rişcuţa. Demersurile în serie făcute de omul de afaceri au avut happy-end, proiectul primind creditare în toamna anului trecut. Pentru întreprinzător, 2011 nu poate decât să fie un an de progres. În luna mai, se va inaugura noua hală de prelucrat lapte care va avea o capacitate de procesare de 32.000 de litri pe zi. Noul obiectiv va crea şi circa 80 de locuri noi de muncă. "Caut ingineri de alimentaţie publică, oameni de vânzări, şoferi şi operatori utilaje speciale de prelucrare a laptelui. Angajările vor fi făcute în primul semestru 2011", a declarat Sorin Rişcuţa. (Adrian Sălăgean)

Planuri în Caraş-Severin

De reticenţa bancherilor din 2010 s-a lovit şi cel mai bogat om din Caraş-Severin, Iosif Armaş. „Nu a existat deschidere către finanţare ori orice om de afaceri trebuie să înceapă de undeva. Trebuie să existe bani ca să investeşti, iar băncile nu au garantat niciun împrumut”, spune omul de afaceri. În ceea ce priveşte anul 2011, omul de afaceri speră ca acest blocaj să se evapore şi are în plan deschiderea unor afaceri în domeniul agricol. Vreau să înfiinţez mai multe ferme în Caraş-Severin, dar şi să deschid o seră de legume şi fructe. De altfel, pentru seră am purtat deja discuţii cu o firmă  olandeză”, spune omul de afaceri.  (Oana Bejenariu)

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite