Cum arată bonul fiscal pentru un bacşiş de 10 bani, cu TVA de 0,02 lei, emis de un magazin de carne: „Am crezut că e o glumă. Aberaţia funcţionează”

0
0

Un timişorean a postat pe Facebook un bon fiscal primit pentru un bacşiş de 10 bani, lăsat la un magazin de carne de la care a cumpărat mezeluri. Timişoreanul este uimit, dar totodată revoltat că „aberaţia funcţionează”. Bonul fiscal pentru bacşişul de 10 bani confirmă aberaţia fiscală care îi obligă pe comercianţi să emită bonuri a căror valoare este mai mică decât costul emiterii bonului.

Noile reglementări privind impozitarea bacşişului au declanşat o adevărată isterie în rândul comercianţilor disperaţi să intre în legalitate de frica ANAF. În Timişoara oamenii au stat la coadă să cumpere registrele de bani personali, obligatorii din 8 mai. Inclusiv contabilii cu experienţă sunt bulversaţi de noile prevederi. Un specialist contabil a declarat pentru „Adevărul” că a studiat trei zile legislaţia pentru a-şi putea consilia clienţii. Chiar şi aşa, oamenii sunt în ceaţă din cauza noilor reguli, care sunt făcute pe genunchi şi se schimbă de la o zi la alta.

Sursa amintită a declarat că noile prevederi, care obligă vânzătorii sau ospătarii, de exemplu, să noteze în registrul de bani personali sumele pe care le deţin la începerea programului de lucru crează situaţii absurde. „Dacă vin părinţii să îţi aducă nişte bani, nu poţi să îi primeşti pentru că te-ai înregistrat cu o anumită sumă în registrul de bani personali. De asemenea, dacă ai de primit o datorie pe care o poţi primi doar într-un anumit moment, nu o poţi primi pentru că trebuie să ai asupra ta exact banii specificaţi la începerea programului în registrul de bani personali”, a declarat un specialist contabil care a vrut să îşi păstreze anonimatul.

O altă situaţie absurdă este întâlnită în cazul magazinelor la care clienţii lasă câte 10 sau 20 de bani, rest pe care refuză să îl mai ia. „O clientă mi-a atras atenţia că emiterea unui bon o costă 40 de bani, la care se adaugă timpul pierdut pentru emiterea bonului, plata angajatului pentru operaţiunea respectivă şi timpul pierdut de clienţii care aşteaptă la rând emiterea bonului pentru bacşişul de 10 bani. Aşa ajunge să coste emiterea unui bon mai mult decât bacşişul”, a mai explicat specialistul.

Bonul de 10 bani

image
image

REACŢIE Managerul firmei care a emis bon fiscal pentru un bacşiş de 10 bani: „Eu nu am nevoie de bacşiş, dar nu pot să-l las vânzătoarelor. Mi-e ruşine”

Alexandru Iosif  Bordea, managerul companiei producătoare de mezeluri Agil, care are în Timişoara mai multe magazine şi care a emis bonul fiscal pentru un bacşiş de 10 bani susţine că salută acţiunile ANAF-ului de combatere a evaziunii fiscale, dar s-a ajuns prea departe şi tot ce se întâmplă este „ o prostie”. 

Chiar şi aşa, aberaţia fiscală chiar funcţionează. Timişoreanu Eugen Răduţ a postat pe Facebook un bon fiscal de 10 bani, primit pentru bacşilul lăsat la un magazin de carne Agil din Timişoara. „Am cumpărat astăzi ceva mezeluri pentru copii, de la unul din magazinele Agil. Am lăsat pe tejghea 10 BANI... Nu mică mi-a fost uimirea când mi s-a întins acest bon fiscal. La început am crezut că este o glumă. Până am văzut scris desupra sumei descirerea: ‹‹BACŞIŞ››...Dragi români, am un bon pentru un ‹‹bacşiş›› de 10 BANI.... Aberaţia functioneă!!! Uite aşa salvăm ‹‹marea evaziune fiscală››. Guvernanţii şi multimilionarii care îi finanţează de 25 de ani, căci acesta este motivul pentru care „sistemul" îi protejează, pot dormi în continuare liniştiţi”, a scris timişoreanul pe Facebook. Reacţiile nu au întârziat să apară, cei mai mulţi criticând noile prevederi fiscale.

image
Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite