Culisele tentativei de asasinat de la Timişoara. De ce i-ar acuza victima pe „Zaher Iskandarani şi fiul lui Rami”?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sirian în vârstă de 40 de ani din Timişoara, nepot al lui Zaher Iskandarani, a fost rănit într-un atac armat în care s-au tras asupra lui mai multe focuri de armă. Într-un interviu pentru pressalert.ro, victima Jamil Fadi a spus că îi suspectează de comiterea atacului pe Zaher Iskandarani şi pe fiul acestuia, Rami. În urmă cu un an, Jamil Fadi a fost condamnat alături de Zaher într-un dosar de fals şi tentativă de înşelăciune.

Un incident extrem de grav a avut loc miercuri seara, la Timişoara. Jamil Fadi, nepot al lui Zaher Iskandarani, condamnat şi dat în urmărire internaţională, a fost rănit după ce s-au tras asupra sa trei focuri de armă, la ieşirea dintr-o sală de sport de pe Calea Torontalului. Bărbatul a scăpat doar cu o rană la deget, două gloanţe trase asupra sa lovind portiera maşinii în care se afla Jamil Fadi.

Într-un interviu pentru pressalert.ro, sirianul rănit în incidentul armat de miercuri seara a declarat că îi suspectează de orchestrarea atacului pe unchiul său, Zaher Iskandarani şi pe fiul acestuia, Rami Iskandarani. „Am avut noroc. Erau una sau două persoane. Cel care a tras era pe jos. În apropiere este o alee întunecată. Am spus şi anchetatorilor că singurii pe care îi bănuiesc sunt Zaher Iskandarani şi fiul lui, Rami. Am cu aceştia procese”, a declarat bărbatul citat de pressalert.ro. De altfel, tion.ro a anunţat încă din seara atacului că Rami Iskandarani a fost audiat la Poliţie şi lăsat ulterior să plece.

Fabrica de apă minerală de la Herculane

Poliţia şi Parchetul nu au furnizat niciun fel de informaţii cu privire la cauzele atacului armat de la Timişoara. Sursele „Adevărul” au explicat, însă, care ar fi motivul acuzaţiilor lui Jamil Fadi la adresa lui Iskandarani şi a fiului său. Potrivit surselor „Adevărul”, Jamil Fadi l-ar fi sprijinit pe Zaher Iskandarani în scoaterea din România a unei importante sume de bani provenite din devalizarea fabricii de apă de la Băile Herculane. În acest caz, mai multe persoane, despre care s-a spus că au fost „locotenenţii” lui Zaher Iskandarani în această afacere, au şi fost condamnate la închisoare. Banii, aproximativ 13 milioane de euro, ar fi fost scoşi din România şi transferaţi prin intermediul unei tranzacţii fictive cu orez.

La scoaterea acestor bani din România ar fi contribuit şi Jamil Fadi, în contul căruia s-ar afla o sumă de bani pe care sirianul ar refuza să i-o remită lui Zaher Iskandarani.

Coleg de dosar cu Zaher Iskandarani

În plus, Jamil Fadi a fost condamnat anul trecut definitiv la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi tentativă de înşelăciune, Jamil Fadi fiind acuzat că l-a ajutat pe Zaher Iskandarani să fenteze Fiscul cu suma de 28.000.000 de lei. Concret, inspectorii fiscali au emis pentru două firme controlate prin interpuşi de Zaher Iskandarani decizii de impunere de aproximativ 42.000.000 de lei. Pentru a fenta Fiscul, între cele două firme şi mai multe persoane fizice s-au încheiat contracte fictive care să ateste că firmele sunt datoare acestor persoane.

Unul dintre cei care a împrumutat fictiv firmele controlate de Zaher Iskandarani a fost şi Jamil Fadi. Potrivit procurorilor DNA, acesta a „împrumutat”, prin mai multe contracte de creditare fictive, firmele controlate de Zaher, cu suma de 28.000.000 de lei. „Cu aceste datorii fictive, inculpaţii s-au înscris la masa credală după deschiderea procedurilor de insolvenţă, înlăturând, cu sprijinul unuia dintre inculpaţi, prin încălcarea dispoziţiilor legale, creanţele garantate ale statului. Manopera frauduloasă folosită a fost aceea a inversării ordinii de creanţă şi acordarea unui rang privilegiat creanţelor fictive prezentate de unii inculpaţi, care conducea la apropierea activelor celor două firme şi punerea statului în imposibilitatea recuperării sumelor la care avea dreptul”, au arătat procurorii DNA în rechizitoriu.

În urma procesului, Zaher Iskandarani a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu executare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi tentativă de înşelăciune, iar Jamil Fadi a fost condamnat la 10 luni cu suspendare sub supraveghere pe un termen de doi ani. Totodată, instanţa a dispus anularea contractelor de creditare fictive.

Sursele „Adevărul” susţin că, după condamnarea primită în acest dosar, în care a încercat să îl ajute pe unchiul său, Zaher Iskandarani, Jamil Fadi şi-ar fi întărit decizia de a nu-i remite lui Iskandarani banii proveniţi din devalizarea fabricii de apă minerală de la Herculane, ceea ce i-ar fi atras duşmănia lui Zaher Iskandarani. Poliţiştii continuă cercetările pentru a afla modul în care s-a produs incidentul armat de la Timişoara. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite