Consiliera care a construit ilegal a demisionat. Aida Szilagyi (USR) se retrage din Consiliul Local Timișoara

0
0

Consiliera USR Aida Szilagyi din Timișoara a demisionat din Consiliul Local Timișoara după ce Curtea de Apel Timișoara a anulat două autorizații de construcție emise în beneficiul său. 

Aida Szilagyi, acum fost consilier local USR Timișoara SURSA Arhiva personală
Aida Szilagyi, acum fost consilier local USR Timișoara SURSA Arhiva personală

„Aleg să mă retrag din Consiliul Local in urma deciziei finale a instanței prin care sunt anulate autorizațiile de construcție emise pentru clădirea noastră, în anul 2008, respectiv  2017, fără alte implicații. Am intrat în politică pentru a-mi pune experiența și cunoștințele în slujba comunității și pentru a contribui la un oraș mai verde,  ceea ce am și făcut în acești doi ani de mandat. Aleg să las locul meu în Consiliul Local următorului coleg, fiindcă nu doresc ca disputele generate în urma deciziei instanței, pe care o accept, să afecteze munca importantă pe care colegii mei o depun în Consiliul Local și în administrație. A fost o onoare pentru mine să slujesc comunității”, a transmis Aida Szilagyi, marți dimineața, 29 noiembrie, la o zi după pronunțarea sentinței finale.

Judecătorii Curții de Apel Timișoara au pronunțat luni, 29 noiembrie, sentința finală într-un dosar în care vecinii consilierei USR Aida Szilagyi au cerut anularea a două autorizații de construcție emsie în timpul administraţiilor Ciuhandu şi Robu, pe numele consilierei USR Aida Szilagyi şi al soţului acesteia, Sorin Szilagyi.

Judecătorii au decis că „prin autorizaţiile de construire nr. 2403/10.09.2008  şi nr. 329/31.03.2017 (continuare lucrări) s-a autorizat nelegal o clădire cu 4 nivele supraterane (parter, etaj 1, etaj 2, mansarda parţială), încălcându-se prevederile P.U.Z. aprobat prin H.C.L. nr. 91/1998, aplicabil zonei”.

Prima sentință în acest dosar a fost pronunțată de Tribunalul Timiș, care a a dispus anularea autorizaţiilor de construcţie emise pe numele familiei Szilagyi după ce judecătorul a ajuns la concluzia că familia Szilagyi a beneficiat de o autorizaţie de construire pentru o clădire de P+2E+MP (parter + două etaje + mansard parţială), deşi putea construi o clădire care să se încadreze cel mult în regimul P+2E (parter şi două etaje).

Sentința a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Timișoara, dar hotărârea Tribunalului a fost menținută luni, 28 noiembrie, decizia Curții de Apel Timișoara fiind definitivă.

„Demolarea nu este automată”

Vecinii consilierei USR, la solicitarea cărora a fost deschis procesul, au cerut în instanţă şi demolarea construcţiei ilegale, dar cererea a fost respinsă de Tribunalul Timiş, hotărârea fiind menținută de Curtea de Apel. Tribunalul a arătat că „această măsură trebuie să corespundă necesităţii de înlăturare a unei situaţii vătămătoare pentru reclamanţi”.

„Sub acest aspect, Tribunalul reţine că demolarea poate fi dispusă ca sancţiune sau ca măsură de înlăturare a unui prejudiciu - reclamanţilor fiindu-le deschisă exclusiv ultima ipoteză, întrucât demolarea construcţiei – ca sancţiune de drept administrativ – revine în competenţa autorităţilor publice locale”, se mai arată în sentinţă.

Judecătorul a mai subliniat că demolarea, ca sancţiune, „nu este una automată, decurgând din singurul fapt al constatării edificării unei construcţii fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea autorizaţiei de construire, ci este o măsură ultimă, care poate surveni numai în măsura în care nu este posibilă intrarea în legalitate sau beneficiarul autorizaţiei nu a efectuat demersurile pentru intrarea în legalitate stabilite de autorităţi”.  

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri