O consilieră USR din Timișoara a construit ilegal un bloc între case. Verdict final al instanței

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliera USR Aida Szilagyi din Timișoara a construit ilegal un bloc într-o zonă de case. Verdictul dat de Curtea de Apel Timișoara este definitiv în procesul deschis de vecinii familiei Szilagyi.

Consiliera USR Timișoara Aida Szilagyi și blocul construit pe strada Rapsodiei Timișoara FOTO Arhivă
Consiliera USR Timișoara Aida Szilagyi și blocul construit pe strada Rapsodiei Timișoara FOTO Arhivă

UPDATE: Aida Szilagyi a anunțat marți dimineața că demisionează din Consiliul Local Timișoara în urma sentinței pronunțate de Curtea de Apel Timișoara. 


Judecătorii Curții de Apel Timișoara au pronunțat luni, 28 noiembrie, sentința finală într-un dosar în care vecinii consilierei USR Aida Szilagyi au cerut anularea a două autorizații de construcție emsie în timpul administraţiilor Ciuhandu şi Robu, pe numele consilierei USR Aida Szilagyi şi al soţului acesteia, Sorin Szilagyi.

Judecătorii au decis că „prin autorizaţiile de construire nr. 2403/10.09.2008  şi nr. 329/31.03.2017 (continuare lucrări) s-a autorizat nelegal o clădire cu 4 nivele supraterane (parter, etaj 1, etaj 2, mansarda parţială), încălcându-se prevederile P.U.Z. aprobat prin H.C.L. nr. 91/1998, aplicabil zonei”.

Prima sentință în acest dosar a fost pronunțată de Tribunalul Timiș, care a dispus anularea autorizaţiilor de construcţie emise pe numele familiei Szilagyi după ce judecătorul a ajuns la concluzia că familia Szilagyi a beneficiat de o autorizaţie de construire pentru o clădire de P+2E+MP (parter + două etaje + mansard parţială), deşi putea construi o clădire care să se încadreze cel mult în regimul P+2E (parter şi două etaje).

Sentința a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Timișoara, dar hotărârea Tribunalului a fost menținută, decizia Curții de Apel Timișoara fiind definitivă.

„Demolarea nu este automată”

Vecinii consilierei USR, la solicitarea cărora a fost deschis procesul, au cerut în instanţă şi demolarea construcţiei ilegale, dar cererea a fost respinsă de Tribunalul Timiş, hotărârea fiind menținută de Curtea de Apel. Tribunalul a arătat că „această măsură trebuie să corespundă necesităţii de înlăturare a unei situaţii vătămătoare pentru reclamanţi”.

„Sub acest aspect, Tribunalul reţine că demolarea poate fi dispusă ca sancţiune sau ca măsură de înlăturare a unui prejudiciu - reclamanţilor fiindu-le deschisă exclusiv ultima ipoteză, întrucât demolarea construcţiei – ca sancţiune de drept administrativ – revine în competenţa autorităţilor publice locale”, se mai arată în sentinţă.

Judecătorul a mai subliniat că demolarea, ca sancţiune, „nu este una automată, decurgând din singurul fapt al constatării edificării unei construcţii fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea autorizaţiei de construire, ci este o măsură ultimă, care poate surveni numai în măsura în care nu este posibilă intrarea în legalitate sau beneficiarul autorizaţiei nu a efectuat demersurile pentru intrarea în legalitate stabilite de autorităţi”.  

Luptătoare împotriva blocurilor dintre case

Potrivit ziarului Renaşterea Bănăţeană, care a scris pe larg despre construcţia ridicată de Aida şi Sorin Szilagyi pe strada Rapsodiei din Timişoara, în anul 2020 consiliera USR sesiza, pe Facebook, cum au ajuns nişte investitori imobiliari dornici de îmbogăţire să facă prăpăd, ridicând ulterior pe aceeași stradă blocuri de câteva etaje „spre disconfortul vecinilor de pe strada Rapsodiei, aflaţi în zona rezidenţială de case”.

Un politician cu o situaţie materială „mai mult decât stabilă”

Aida Szilagyi, aleasă consilier local în Timişoara din partea USR, a candidat în cursa internă din USR, împotriva lui Dominic Fritz, pentru a fi desemnată candidatul partidului pentru funcţia de primar al Timişoarei. Aida Szilagyi spunea despre sine, că are o situaţie materială „mai mult decât stabilă”.

„Soţul meu are afaceri în domeniul imobiliar. Nu are venituri sub formă de salariu. Noi anul trecut am vândut o casă. Acela este un venit. Am derulat astfel de afaceri în ultimii 30 de ani. Am edificat mai multe imobile pe care le-am vândut şi acestea sunt veniturile noastre. Noi edificăm imobile, vindem, facem tranzacţii imobiliare pe persoană fizică. Cam acesta a fost bussinesul de unde provine şi averea noastră. În decursul timpului am avut diferite investiţii, am ridicat mai multe case pe care le-am vândut în nume personal. Acum nici nu mai avem intenţia să construim. Suntem destul de stabili”, declara Aida Szilagyi pentru „Adevărul”, după ce a fost aleasă consilier local.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite