Condamnări cu executare pentru șefii din Poliție mituiți de liderul unui clan de romi. Sentința este definitivă

0
Publicat:

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat sentința definitivă în dosarul în care fostul șef al Poliției Timiș, Sorin Munteanu, şi fostul şef al Poliţiei Economice, Pavel Teodor, au fost judecați pentru că au luat mită pentru a-l proteja pe liderul unui clan de romi, cercetat pentru evaziune fiscală. Sentința este definitivă.

Fostul șef al IPJ Timiș, Sorin Munteanu, (centru) a fost condamnat la patru ani și opt luni
Fostul șef al IPJ Timiș, Sorin Munteanu, (centru) a fost condamnat la patru ani și opt luni

Înalta Curte de Casație și Justiție a redus pedepsele aplicate de Curtea de Apel Timișoara în dosarul de corupție al foștilor șefi din Poliția Timiș acuzați de corupție în dosarul „Viscol”.

Fostul șef al Poliției Timiș, Sorin Munteanu, condamant în primă instanță la șase ani de închisoare, a fost condamnat definitiv la patru ani si opt luni de închisoare. Judecat în dosar pentru dare de mită, Iulian Boț, zis „Viscol”, a primit aceeași pedeapsă de patru ani și opt luni de închisoare. Avocatul Marin Bâlc a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, iar fostul șef al Poliției Economice, Pavel Dumitru, a fost condamnat la doi ani și 10 luni de închisoare.

Prin sentința de condamnare, judecătorii l-au pobligat pe Iulian Boț să plătească și suma de 328.804,44 euro, reprezentând TVA pentru perioada fiscală 2012 -2013, la care se adaugă accesoriile aferente, care se vor calcula până la data achitării obligaţiilor principale.

Acuzaţiile DNA

Potrivit procurorilor DNA, inculpatul Boţ Iulian, lider al unui clan local, împreună cu inculpaţii Toader Nicolae şi Bejan Petrea, au constituit şi au acţionat în cadrul unui grup infracţional organizat, având ca scop desfăşurarea de activităţi evazioniste, prin intermediul a două societăţi comerciale administrate de aceştia din urmă.

Activitatea infracţională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 800.000 euro, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spaţiul european şi revânzării acestora „la negru”, cu eludarea obligaţiilor legale privind plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat.

Începând din noiembrie 2013 şi până în data de 1 februarie 2016, demersurile infracţionale ale grupului au fost sprijinite şi protejate de avocatul Bîlc Marin din cadrul Baroului Timiş, dar şi funcţionari publici din cadrul I.P.J. Timiş, ofiţeri cu funcţii de conducere în cadrul instituţiei, care au fost atraşi de-a lungul timpului în sfera de influenţă a clanului şi fidelizaţi prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale şi sume de bani – Muntean Sorin Petru, şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş şi Pavel Dumitru, şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Timiş.

Pentru aceste „servicii”, în perioada 2013 – 2016, inculpatul Boţ Iulian a remis pentru inculpaţii Muntean Petru Sorin şi Pavel Dumitru, câte 7.000 euro, iar pentru alte două persoane (un ofiţer de poliţie şi un contabil – martori în cauză) sumele de 3.500 euro respectiv 2.000 euro, în scopul ca aceştia să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiunile de serviciu, în legătură cu instrumentarea unui dosar penal în care acesta era cercetat pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, în aşa fel încât administrarea probelor să conducă la o soluţie în favoarea sa.

De menţionat este faptul că cei 2.000 euro daţi iniţial pentru contabil au fost opriţi de inculpatul Bîlc Marin, primului fiindu-i remişi doar 1.000 lei. În acelaşi context, inculpatul Bîlc Marin a pretins şi primit de la inculpatul Boţ Iulian suma de 8.000 euro din care suma de 1.000 euro reprezenta plata onorariului unui traducător, care a fost păstrată pentru sine.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite