Coborâre extremă cu schiurile de la 8.000 de metri pentru medicul stomatolog din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Colibăşanu se pregăteşte cu schiurile în Retezat
Horia Colibăşanu se pregăteşte cu schiurile în Retezat

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu pregăteşte o nouă premieră naţională. Va coborî de la peste 8.000 de metri (de pe Himalaya) cu schiurile.

Horia Colibăşanu, cel mai cunoscut alpinist al momentului în România, se pregăteşte de o nouă expediţie. După ce anul trecut a încercat cucerirea Everestului - 8.848 de metri, însă cel mai înalt pisc din lume nu s-a lăsat cucerit de nimeni fără oxigen suplimentar în 2014, acum are în plan o nouă premieră naţională. Vrea să devină primul român care coboară de pe Himalaya cu schiurile. Alpinistul a ales să schieze de pe vârful Manaslu (8.156 metri) din Nepal.

„Voi încerca să urc normal până pe vârf, iar apoi voi avea o tentativă de a coborî cu schiurile. Ar fi prima încercare a unui român de a coborî cu schiurile de la 8.000 de metri. Asta dacă totul merge bine şi reuşim să ne strecurăm printre avalanşe. Vom încerca să mergem pe partea nordică a muntelui”, a declarat Horia Colibăşanu. Timişoreanul a mai urcat pe Manaslu, în 2005, ştie despre ce este vorba, însă de această dată va îmbina două sporturi: alpinismul şi schiul.

Va fi o pârtie de schi de peste cinci kilometri, care coboară de la 8.000 până la 5.000 de metri, cu o diferenţă de nivel de 3.000 de metri. E presărată de crevase, de pante îngheţate. E posibil să existe locuri în care va trebui să dau schiurile jos şi să cobor pe coardă. Vom vedea la faţa locului. Deocamdată ştim că e foarte multă zăpadă. Va fi mai mult decât schi extrem, pentru că mergem pe o pârtie neamenajată pentru schi. E mai riscant pe schiuri”, a mai spus Colibăşanu.

Horia Colibăşanu

Horia Colibăşanu (dreapta) se antrenează pentru noua expediţie din Himalaya
 

Sportivul timişorean schiază de la vârsta de şase ani. Acum se pregăteşte cu schiurile prin Retezat. Pe 29 martie va pleca spre Kathmandu, capitala Nepalului, după două zile de pregătit echipamentul va pleca în expediţie.

„Avem cam o săptămână de mers din ultimul punct de pe şosea pe munte. Cam în 7-8 aprilie, vom fi la baza muntelui, la 3.500 de metri, unde este ultimul sat. Acolo mai stăm două zile pentru aclimatizare, iar cam în 10 aprilie ar trebuie să ajungem în tabăra de bază. De acolo începe ascensiunea”, a mai povestit Horia Colibăşanu. 

În expediţie cu fostul primar al Pragăi

Horia Colibăşanu va fi însoţit de partenerul său obişnuit de expediţie, slovacul Peter Hamor, un alpinist renumit şi experimentat, cu 12 vârfuri de peste 8.000 de metri, dar şi cu Pavel Bem, fostul primar al capitalei Cehiei, Praga. 

Pavel Bem este unul dintre oamenii importanţi din Cehia. E pasionat de alpinism, are şi el patru sau cinci vârfuri de peste 8.000 de metri. Am aflat de o săptămână, va coborî şi el cu schiurile. El este prieten bun cu Peter Hamor dar l-am întâlnit şi eu, am fost de câteva ori la căţărat în Tatra”, a mai declarat Colibăşanu.

Horia Colibăşanu

Alpinistul face coborâri cu schiurile în Retezat
 

Expediţia costă în jur de 10.000 de euro, dar alpinistul timişorean are deja câţiva parteneri importanţi, firme serioase, care-l susţin.

Horia Colibăşanu încă lucrează la strategia de urcare a schiurilor. „Două variante sunt să ţinem schiurile pe rucsac sau să le tragem după noi. Probabil că în ultima parte a traseului vom fi ca Scott şi Amundsen, la Polul Sud, dar cel mai important e să facem ca această greutate suplimentară să fie transportată mai uşor, să ajungem cu ele până pe vârf”, a mai spus Colibăşanu.   

Cu slănina, cârnaţii şi caşcavalul afumat

Horia Colibăşanu este singurul român care a reuşit ascensiunea vârfurilor Annapurna, K2, Dhaulagiri toate de peste 8.000 de metri din Himalaya, cât şi Shishapangma (încercat şi de alţi români) incluse în „Top 5 vârfuri mortale din lume”. Toate fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi. Este singurul conaţional care se poate lăuda că a cucerit 7 „optmiare“ din cele 14 ale lumii. „Poate ajunge tempoeratura la -35 de grade. Am deja o experienţă, o memorie a organismului la altitudine şi cred că o să-mi fie mai uşor”, a mai spus Colibăşanu.

În ultimele cinci expediţii, cel mai potrivit aliment pentru timişorean a fost slănina, cârnaţii şi caşcavalul afumat.

Horia Colibăşanu are 38 de ani şi este medic stomatolog la Timişoara. Acesta deţine un cabinet privat în oraş, iar în timpul expediţiei îşi va lua un concediu.

Horia Colibăşanu



Citiţi şi:

INTERVIU Adrenalină cu cel mai mai bun alpinist român al momentului: Horia Colibăşanu. La Babele l-au alergat urşii, la Pamplona, taurii

FOTO Alpinistul Horia Colibăşanu, după ratarea obiectivului Everest 2014: “Aveam de ales între păstrarea degetelor şi cucerirea vârfului”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite