Foto Cinema Studio se redeschide la vară. Va avea o grădină în aer liber pe acoperiș FOTO
0Reprezentanții firmei care lucrează la Cinema Studio din Timişoara spun că stadiul lucrărilor de reabilitare a ajuns, în acest moment, la 80%. Proiectul de transformare va costa aproximativ trei milioane de euro.

După Victoria, inaugurat în 2022, și Timiș, dat în funcțiune în toamna anului 2023, Studio va fi al treilea cinematograf reabilitat în Timișoara. Au fost montate instalațiile termice, electrice, sanitare și de ventitație. Lucrările continuă cu placarea pereților din sălile de proiecție și din cele destinate înregistrărilor audio și video.
„Lucrările la Cinema Studio avansează în ritm susținut. Studio va deveni un cinema art house cu cele mai noi firme independente din oferta națională, cu festivaluri de filme, evenimente de tip masterclass. Lucrările de demolare sunt finalizate 100% iar lucrările de reabilitare sunt undeva la prezent 80%. În prezent executăm lucrări de finisaje în interior și ne așteptăm, undeva în vara acestui an, să avem Cinema Studio finalizat și să putem să mergem la primele proiecții de film de la Studio după mai mult de un deceniu”, a spus Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.

HUB dedicat educației prin film
Din cădirea veche au mai rămas foarte puţine elemente, practic doar faţada şi câteva elemente de structură din interior. În rest, se construişete o clădire nouă.
Viitorul cinematograf va dispune de două săli de proiecţie: una de 200 locuri şi una de 64 locuri, la care se adaugă alte 80 de locuri în grădina în aer liber, care va funcționa pe acoperișul clădirii.

Podul amenajat se va transforma într-o sală multifuncţională, zona administrativă şi tot aici va funcţiona un HUB modern dedicat educaţiei prin film şi producţiei locale de film.

La parterul cinematografului vor exista un lobby şi o recepţie modernă care va include un cineshop, o cafenea şi două studiouri pentru montaj sunet şi video.

Proiect de trei milioane de euro
Proiectul de transformare va costa aproximativ trei milioane de euro şi este rodul unei colaborări între Primăria Timișoara, proprietara cinematografului, Insitutul Francez din România şi asociaţiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor şi Timishort. Proiectul de arhitectură în valoare de 150.000 de euro a fost finanţat de Groupama.
Clădirea cinematografului a fost construită în 1930, unde iniţial a funcţionat cinema Thalia, apoi cinematograful Scala, iar după 1948 - Timpuri Noi. În fine, ultima dată s-a numit Studio şi Studio-Eurimages. S-a închis la începutul anilor 2000.























