S-a dat startul lucrărilor la Studio. Trei milioane de euro pentru cinematograful închis de peste 20 de ani FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Dominic Fritz a semnat documentele pentru începerea lucrărilor de la Studio FOTO Ş.Both
Primarul Dominic Fritz a semnat documentele pentru începerea lucrărilor de la Studio FOTO Ş.Both

La amplasarea capsulei timpului, alături de primarul Dominic Fritz, a participat şi Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România.

S-a marcat oficial începerea lucrărilor de renovare a vechiului Cinematograf Studio, care va deveni primul cinematograf de artă al Timişoarei. Proiectul de transformare va costa aproximativ 3 milioane de euro şi este rodul unei colaborări între Primărie, proprietara cinematografului, Insitutul Francez din România şi asociaţiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor şi Timishort. Proiectul de arhitectură în valoare de 150.000 de euro a fost finanţat de Groupama.

GALERIE FOTO

„Este un obiectiv prioritar pentru noi, o să ne şi ţinem de termenul de 18 luni, spun de acum constructorilor că o să venim pe şantier şi o să controlăm dacă se respectă termenele. Momentan toţi banii, cei peste 14 milioane de lei, sunt din bugetul local, dar suntem în discuţii cu Ministerul Culturii ca cinematograful Studio să fie inclus pe lista prioritară pentru Capitală Culturală şi să obţinem o finanţare şi din partea lor. Suntem înrezători că vom şi reuşi, tocmai pentru că este un proiect avansat şi banii pot fi cheltuiţi imediat. Acest obiectiv se înscrie în strategia noastră pentru Capitală Culturală Europeană, de reconsversie a spaţiilor culturale şi industriale din Timişoara”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Proiectul de arhitectură a fost realizat de Atelier 21. Iar cei care au câştigat licitaţia pentru realizarea lucrărilor sunt firmele Audiotech Multimedia Group şi Mist Lider Construct.   

Ambasada Franţei susţine proiectul cu toate forţele

La amplasarea capsulei timpului, alături de primarul Dominic Fritz, a participat şi excelenţa Sa, Laurence Auer, Ambasadoarea Franţei în România. 

“Am onoarea şi bucuria de a pune prima piatră de temelie a acestui ambiţios proiect de reconstrucţie şi reabilitare a ceea ce a fost o dată unul dintre numeroasele cinematografe ale Timişoarei. Scriitorul şi poetul Robert Desnos spunea că <de la cinematografie aşteptăm imposibilul, neaşteptatul, visul, surpriza, lirismul care să şteargă josnicia din suflete şi să le lanseze, entuziaste, spre baricade şi în aventuri>. Pe vremuri, Cinema Studio era pe rândul din faţă al baricadei. Astăzi facem loc visurilor, surprizelor şi frumoaselor aventuri cinematografice pe care ni le va oferi de la redeschiderea sa, în 2023”, a spus Laurence Auer. 

Cinema Studio

Promovarea cinematografiei europene este una dintre priorităţile Institutului Francez din România, mai ales prin strategia sa de susţinere a industriilor culturale şi creative şi a sprijinului pe care îl acordă festivalurilor şi cinematografiei româneşti. 

Cinema Studio

Ambasada Franţei din România s-a implicat şi în rebilitarea sălii de cinema “Elvire Popesco” din Bucureşti, care face parte din ansamblul Institutului Francez din capital. 

“Nu a fost un drum uşor. De la visul de acum trei ani, am ajuns la o etapă importantă, începerea construcţiilor de renovare. Ne-am luat angajamentul să redăm strălucirea acestei săli, scopul este ca iubitorii de film să readucă la viaţă Sala Studio prin emoţiile lor. Susţinem Timişoara – Capitala Europeană a Culturii, susţinem francofonia din România”, a spus Francois Coste, directorul general Groupama Asigurări.

Două săli de proiecţie, cafe-cinema pe acoperiş

Viitorul cinematograf va dispune de două săli de proiecţie: una de 200 locuri şi una de 64 locuri. Podul amenajat se va transforma într-o sală multifuncţională, iar pe terasa clădirii va funcţiona un café-cinema, pentru 80 de persoane, unde se vor organiza proiecţii de film în aer liber. La parterul cinematografului vor exista un lobby şi o recepţie modernă care va include un cineshop, o cafenea şi două studiouri pentru montaj sunet şi video.

Cinema StudioSala mare va fi dotată cu proiector DCP (Digital Cinema Package), sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecţie profesional, sistem de traducere simultană, sistem de iluminat scenă, echipamente pentru transmisiuni live-streaming. Sala mică va dispune de proiector performant pentru cinema, sistem de sunet Dolby Surround, ecran de proiecţie pentru cinema, un sistem de scaune retractabile, care să permită utilizarea spaţiului şi pentru activităţi conexe proiecţiilor de cinema (ateliere, dezbateri, studio foto, casting) dotat de asemenea cu reflectoare de studio, cu ansamblu Chroma Key verde şi echipament pentru live streaming.

De asemenea, va deservi şi domenii conexe industriei cinematografice: producţia de film (ficţiune, documentar, animaţie), jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, dezvoltarea unui program de educaţie cinematografică pentru copii şi tineri.

Cinema Studio

Reţeaua europeană de filme

Cinematograful Studio va funcţiona sub forma unui spaţiu cultural de tip art house, integrat în reţeaua de săli Europa Cinemas, având ca domeniu principal de activitate cinematografia şi proiecţiile de filme europene independente, de artă sau de autor.

Până să se închidă, cinematograful Studio a făcut parte din Eurimages, o reţea europeană de filme. 

“În reţeaua Euroimages, anumite cinematografe erau invitate să ruleze filme europene. Erau filme noi, producţiile cele mai importante. Cinema Studio era un loc recunoscut şi pentru că aici putea să vezi altfel de filme, de la sfârşitul anilor 90, începutul anilor 2000, până când s-a închis”, a spus Lucian Mircu, fondator al Asociaţiei Marele Ecran, organizator al festivalului Ceau.  

Se va reamenaja şi spaţiul din faţa cinematografului. În locul parcării şi a drumului, unde acum se întorc maşinile, va fi o mică piaţetă, o nou spaţiu de relaxare şi pentru evenimente.  

Timişoara a avut 13 cinematografe

Visul celor de la Marele Ecran este ca ediţia a zecea a festivalului de film Ceau, Cinema! să se ţină în noul cinema Studio.

“Până acum am vorbit despre proiecte pe hârtie. Ei bine, de astăzi încep lucrările. Timp de 18 luni va fi şi gălăgie, va fi şi praf în centrul oraşului, dar la final ne vom bucura de un cinematograf modern. La acest proiect visez de şapte ani, iar de trei ani suntem implicaţi efectiv. Timişoara a avut 13 cinematografe, care rând pe rând s-au închis. Filmele europene, independente sau de autor nu au putut fi proiectate în spaţii adecvate. Ne-am mutat în cafenele, în săli de teatru sau de dans. La cinematografele din mall sunt prea puţin acceptate astfel de filme”, a spus Nicoleta Ciocov de la Marele Ecran.   

S-a marcat începerea lurărilor de renovare a vechiului cinematograf Studio din Timişoara FOTO Ş.Both

Clădirea cinematografului a fost construită în 1930, unde iniţial a funcţionat cinema Thalia, apoi cinematograful Scala, iar după 1948 - Timpuri Noi. În fine, ultima dată s-a numit Studio şi Studio-Eurimages. 

S-a marcat începerea lurărilor de renovare a vechiului cinematograf Studio din Timişoara FOTO Ş.Both
Vă mai recomandăm:

FOTO Cum arată proiectul cinematografului de artă din Timişoara, finanţat de francezi şi donat primăriei pentru a face lucrările


FOTO Proiecţii de filme pe acoperiş. A fost prezentat proiectul futurist pentru Cinema Studio. “O adevărată bijuterie în plin centrul oraşului”

FOTO Fostul cinematograf Arta din Timişoara se transformă într-un hub cultural cu sprijinul Guvernului Ungariei

FOTO Exclusiv. În ce hal au ajuns fostele cinematografe ale RADEF din Timişoara. Rând pe rând se vor transforma în centre culturale modern

S-a marcat începerea lurărilor de renovare a vechiului cinematograf Studio din Timişoara FOTO Ş.Both
S-a marcat începerea lurărilor de renovare a vechiului cinematograf Studio din Timişoara FOTO Ş.Both
S-a marcat începerea lurărilor de renovare a vechiului cinematograf Studio din Timişoara FOTO Ş.Both
S-a marcat începerea lurărilor de renovare a vechiului cinematograf Studio din Timişoara FOTO Ş.Both
S-a marcat începerea lurărilor de renovare a vechiului cinematograf Studio din Timişoara FOTO Ş.Both
TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite