Cele mai delicioase reţete de Paşti de la maestrul Uica Mihai: Miel fiert în bere, Mielul bandit cu praz şi Pesto de leurda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţete specială din carne de miel FOTO www.foodnetwork.com
Reţete specială din carne de miel FOTO www.foodnetwork.com

Uica Mihai, unul dintre cei mai cunoscuţi bucătari din Timişoara, a prezentat pentru “Adevărul” cele mai inedite reţete de Paşti.

Uica Mihai, bucătarul care a gătit mâncare pentru peste 800.000 de oameni, are sute de reţete pentru toate zilele şi sărbătorile româneşti şi internaţionale. Nu duce lipsă de idei nici când vine vorba de Paşti.

Iată câteva propuneri inedited ale lui Uica Mihai pentru gospodinele care vor să gătească ceva special de sărbători.

Miel fiert în bere

„Avem carnea de pe pulpa unui mieluţ, uitată în congelator, gata tranşat în porţii de două sute de grame. Se rumeneşte bucăţile de carne în ulei bine încins, apoi se scot să se odihnească pe o farfurioară. Şi în sucul rămas în tigaie se presare boabe de muştar, felii de păstârnac şi un sfert de litru de bere. Se potriveşte gustul din sare şi piper, se mai adăugă două cuişoare şi o foaie de dafin şi se lasă să scadă sosul pe jumătate. 

Apoi se pune carnea friptă la loc în cratiţă, se stropeşte cu bere, se mai adaugă o crenguţă de rozmarin şi când e socotit că e carnea moale, se pune o scafă întreagă de salată verde tăiată fâşii. Se trage apoi cratiţa de pe foc, se pune capac deasupra şi se pregăteşte o farfurie de prezentare, plină ochi cu cartofi noi fierţi în apă cu chimion. Carnea cu sosul amar-picant vene deasupra”, a povestit Uica Mihai reţeta.

Mielul bandit cu praz

„Este o bucată în trupul mielului pe care eu o socotesc trufanda şi ca un mâncău sadea ce sunt, nu o împart cu nimeni şi o ţin numai pentru mine. Gâtul, cu carnea de-abia înfiripată are dulceaţa şi nevinovăţia mieluţului pe care noi ca nişte nemernici şi nesimţiţi îl furăm de lângă mama lui şi îl punem în cratiţă. Bandiţi mieii ăştia...Deci se ia o bucată de gât a mielului, se taie cu toporişca în rondele. Osul e moale şi dulce şi trebuie întodeauna când îl pui în farfurie, bine ros şi bine supt. Pui feliile de gât într-un baiţ făcut din iaurt, sare, piper şi usturoi dat prin mojarul de piatră. Să stea mielul acolo trei ceasuri este cuvenit. Între timp pe foc fierbe oala cu ciorbă în care ai pus coasta şi căpăţâna mielului, laolaltă cu legume de la pungă şi din borcan, în tava cea mare ai o pulpă din spate frecată cu usturoi şi lămâie ca să-i piară mirosul pentru mulţi nesuferit, iar măruntaiele s-au făcut tocăniţă cu ceapă şi au şi fost mâncate cu mămăliguţă fierbinte la fruştiuc. Dacă a stat mielul în iaurt, îl scoţi afară şi îl laşi să se scurgă bine pe o sită...

Carne de miel


 

Şi apoi scurse, feliile de gât vin trase o dată prin ulei ca să prindă rumeneală şi o să treacă la loc pe o farfurie.
 

Şi vine rândul prazului pe care îl tai o dată în bucăţi late de o palmă bună pe care apoi le împarţi pe lung în patru. Să ai sferturi serioase cu miros de câmp pe care le pudrezi cu sare, piper, şi făină albă din belşug. Le pui să se pârpălească niţel la foc iute în ulei. Vor fi ruginii la culoare şi cu miezul încă tare. Şi atunci într-o cratiţă închipuieşti din el un pat pe care aşezi bucăţile de gât de miel iar deasupra mai faci încă un acoperământ din bucăţi rumene de praz.

Torni iaurtul de la marinată pe deasupra, mai razi o jumătare de lămâie de coaja ei peste, adaogi o crenguţă de cimbru, ceva piper boabe şi un ardei iute aşa întreg. Se cuvine să mai adaogi şi un pic de apă călduţă fiindcă iaurtul e prea gros şi să pui oala cu capac să fiarbă înăbuşit pe marginea plitei fără să bată flacăra pe ea.

Oala va mocni acolo un ceas bun până carnea se înmoaie bine. Şi când o scoţi în farfurie va avea alai de foi transparente de praz şi sosul gros o să stea mai mult ca frişca lângă carne. Iar aici să ai garnitură se cuvine o mazăre verde din congelator, doar puţin blanşată şi o salată verde stropită cu ulei şi lămâie”, a dezvălui bucătarul Uica Mihai reţetă de miel.


„Pesto de leurda”

“Făcătura asta prozaică, dar miraculoasă, e numită de rafinaţi Pesto de leurdă. Pun în robotul de bucătărie jumătate de kilogram de leurdă, două sute de grame de arahide prăjite şi decojite, două sute de mililitri de ulei, puţin hrean ras, puţin ghimbir ras, zeama de la o lămâie mare, sare, piper şi două linguri mari de miere.

Un minut robotul taie la viteză mare şi îmi preface compoziţa într-o pastă mai grosieră, pe care o pun în borcane, iar borcanele le căpăcesc şi le sterilizez ca pe orice conservă (în cuptor la 110  grade, timp de patruzeci de minute).
 

Leurda

Pasta asta care merge să însoţească friptura de miel sau de vită, pastele italieneşti, rasoalele şi chiar peştele gătit, stă conservată, pe un raft la întuneric şi temperatură constantă, până în iarnă, când îţi aduce lângă prospăturile de porc senzaţia că primăvara e încă vie şi în sufletul tău”, a povestit Uica Mihai.
 

Puteţi găsi reţete realmente delicioase pe blogul lui Uica Mihai. 

Citeşte şi:


Cinci reţete tradiţionale din Banat de la maestrul bucătar Uica Mihai

Unul dintre cei mai apreciaţi bucătari din Banat recomandă carnea de cal ca pe o delicatesă

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite