Cei mai mari ţepari imobiliari din Banat: escrocii Radisson, Ionelaş Cârpaci şi Marius Leontiuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afacerile cu terenuri sau apartamente cumpărate la preţ de nimic şi revândute cu profit enorm i-a ispitit pe unii asa-zişi afacerişti locali. Aceştia au căzut în plasa tentaţiei, dar ce este mai grav, au distrus sute de oameni.

Ţeapa Radisson a fost una din cele mai mari fraude imobiliare din Timişoara. Escrocheria pusă la cale de Ciprian Nistor şi Andreas Nadasdy a avut o reţetă relativ simplă. Profitând de dorinţa timişorenilor de a-şi cumpăra un apartament, escrocii şi-au format imaginea unor oameni de afaceri de succes şi au început să îşi facă reclamă agresivă prin care anunţau că vând apartamente la preţ avantajos. Peste 100 de timişoreni au căzut în plasă şi au achitat sume în avans sau integral pentru apartamentele care nu au mai fost construite niciodată. Prejudiciul se ridică la peste două milioane de euro. Nistor şi Nadasdy au „topit” banii pe vacanţe de lux. Chiar fostul şef al Gărzii Financiare, Ionel Olari, este judecat în dosar pentru corupţie, fiind acuzat că a mers în vacanţe exotice pe banii escrocilor. Recent, artizanii ţepei Radisson au fost eliberaţi şi sunt judecaţi în libertate, iar păgubiţii, care s-au constituit într-o asociaţie, nu şi-au recuperat încă banii.



Leontiuc, ţepar naţional


O copie fidelă a celor de la Radisson este fostul pastor, Marius Leontiuc. Acesta este arestat deja pentru ţepe date în Cluj, unde au fost înşelate peste 100 de persoane. Recent, procurorii Parchetului Tribunalului Timiş, l-au trimis pe Leontiuc în judecată pentru o ţeapă de un milion de lei dată unor timişoreni. „În perioada iulie 2007-iunie 2008, inculpatul a încheiat cu mai multe persoane fizice contracte pentru construcţia de locuinţe, inducându-le în eroare prin susţinerea în mod mincinos că urmează a fi efectuate lucrările de construcţie şi că autorizaţiile erau pe cale de a fi obţinute, în contextul în care autorizaţiile respective nu au fost obţinute, fiind doar de faţadă, iar construcţiile nu au fost realizate, nici măcar în fază incipientă”, arată procurorii. Marius Leontiuc riscă până la 20 de ani de închisoare.



Ionelaş, „geambaş” celebru


Un alt ţepar imobiliar „consacrat” este celebrul baştan, Ionelaş Cârpaci. Acesta este arestat într-un dosar complex în care au fost luate cu acte false terenurile Primăriei Timişoara. Într-unul din cazuri, Ionelaş a reuşit să vândă terenul, dar când a încercat să vândă şi al doilea teren cu 600.000 de euro sirianului Jabri Tabrizi, falsurile au fost descoperite. Pe terenul pe care Ionelaş Cârpaci a reuşit să îl vândă firmei Italrom a fost construit un bloc de 3.000.000 de euro, care a rămas nevândut din cauza situaţiei juridice neclare a terenului.



image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite