Ce se întâmplă dacă un câine este prins fără bilet pe tren în România. Regulile CFR pentru transportul animalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călători CFR FOTO Adevărul
Călători CFR FOTO Adevărul

CFR Călători prezintă pe site-ul propriu condiţiile în care animalele de companie pot fi transportate cu trenul. Compania atrage atenţia că, „de regulă”, animalele, păsările, reptilele, peştii şi insectele vii nu pot fi transportate în vagoanele de călători.

Chiar dacă regula este că nu se transportă animale în vagoanele de călători, există şi excepţii în care transportul animalelor de companie este permis. Astfel, în vagoanele de călători, la clasa a 2-a, este permis transportul câinilor însoţiţi, dar numai dacă: au botniţă, sunt ţinuţi în lesă pe podeaua vagonului, în compartimente şi dacă nici un călător nu protestează.

„Călătorul, proprietar al câinelui, este obligat să menţină curăţenia pe toată durata călătoriei, având asupra sa materiale de igienizare, în caz contrar va fi tratat conform reglementărilor legale în vigoare. Câinii, pisicile şi animalele mici, ţinute în braţe, precum şi păsările mici în colivii pot fi transportate fără plată, dacă nici un călător nu protestează. Dacă alţi călători protestează, personalul de tren sau cel de control, în cazuri bine justificate, poate interzice călătoria cu aceste animale”, arată reprezentanţii CFR Călători, care atrag atenţia că este interzis accesul câinilor periculoşi în trenurile de călători. În această categorie intră câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor.

„Accesul în trenurile de călători al câinilor din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor este permis, numai dacă: poartă botniţă, au carnet de sănătate şi sunt ţinuţi în lesă. Persoana care însoţeşte un astfel de câine în tren trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Regulamentul CFR Călători mai prevede că în cazul în care ceilalţi călători obiectează cu privire la transportul unui animal de companie, personalul de tren va îndruma călătorul, proprietar al câinelui, împreună cu câinele, în alte compartimente sau la capătul culoarului.

Tariful de transport al unui câine se încasează cu un bilet bianco în valoare de 50% din tariful tren Regio, clasa a 2-a, pentru un adult, pe acelaşi parcurs. „Pentru un câine care este transportat în vagoanele de călători fără a se prezenta biletul de călătorie se eliberează bilet de călătorie eliberat în tren la tarif integral de taxare în tren, corespunzător rangului trenului şi distanţei kilometrice pe care circulă călătorul, proprietar al câinelui”, mai arată reprezentanţii CFR Călători.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite