Casa lui Janos Bolyai, cel mai mare matematician din România, e în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru reabilitarea casei în care a locuit Janos Bolyai, cel mai mare matematician de pe teritoriul actualei ţări, nu sunt bani. Matematicianul Janos Bolyai a locuit la Timişoara, într-o casă istorică aflată în Piaţa Libertăţii.

Este locul unde, în 1882, Bolyai a inventat teoria geometriei neeuclidiene. „Din nimic am creat o lume nouă”, scria matematicianul tatălui său. La o distanţă de 128 de ani, pe clădirea în care s-au făcut descoperiri istorice, există doar un grup de plachete care semnalează că acolo a stat Janos Bolyai.

„Am fost la primărie, am vorbit cu arhitectul-şef, dar nu există fonduri. Ne-am zbătut, dar nu a mers. Acoperişul e distrus, faţada e urâtă, sunt probleme cu canalizarea”, a declarat Elena Mihalcea, preşedintele asociaţiei de proprietari. Clădirea a fost construită în urmă cu 270 de ani, dar nu este inclusă printre monumentele istorice. Astfel, nici nu poate beneficia de lucrări de reabilitare în cadrul proiectelor desfăşurate de primărie.

„Deşi se află în zonă centrală, nu este monument istoric. În afară de plăcuţa de pe clădire, nu există nimic. Nu ştiu cu ce îi încălzeşte pe locuitorii de acolo că există doar o plăcuţă pe care scrie de Janos Bolyai? Nu primesc fonduri. Trece istoria pe lângă noi”, a spus istoricul Ioan Haţegan.

Studenţii Facultăţii de Arhitectură au ajutat Asociaţia de Proprietari la găsirea unei soluţii, pentru amenajarea şi vânzarea podurilor, astfel ca din banii obţinuţi să se poată face investiţii. A venit peste ei criza imobiliară, iar totul a rămas doar proiect. O parte din clădirea în care a locuit Janos Bolyai a aparţinut armatei. Ea aparţine acum unei unităţi militare din Craiova, de care ţin toate obiectivele dezafectate.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite