Cafeneaua de la Opera Timișoara, obligată să își demoleze terasa. Dominic Fritz: „Trebuie să se stea cu picioarele pe pavaj“

0
Publicat:

Terasa cafenelei Symphony, care se află la parterul Operei Române din Timișoara și care este una dintre cele mai renumite cafenele din Timișoara, fiind folosită de multe ori de vedetele care concertau în Piața Operei, trebuie demolată pentru a intra în legalitate.

Terasa cafenelei Symphony trebuie demolată în următoarele 60 de zile FOTO Daniel Dancea
Terasa cafenelei Symphony trebuie demolată în următoarele 60 de zile FOTO Daniel Dancea

În ultima ședință de Consiliu Local din aprilie a.c., pe ordinea de zi s-a regăsit și un contract care vizează prelungirea contractului de închiriere pentru spațiul de 60 mp în care funcționează cafeneaua Symphony, una dintre cele mai cunoscute terase din centrul Timișoarei.

Proiectul de hotărâre prvedea prelungirea contractului de închiriere cu un an, la prețul de 100 lei/mp/lună, stabilit printr-un raport de evaluare întocmit de firma SC FIDOX SRL.

În cadrul ședinței au fost propuse mai multe amendamente. Unul dintre acestea, care a fost propus de liberalul Simion Moșiu și a fost și aprobat, a vizat prelungirea contractului de închiriere cu doi ani în loc de unul.

Liderul consilierilor USR, Paul Romocean, a propus ca actul adițional de prelungire a contractului să fie semnat numai după ce raportul de evaluare va fi refăcut. Paula Romocean s-a arătat șocată de „lipsa calității” raportului de evaluare, arătând că va face și o plângere la ANEVAR pentru modul în care a fost întocmit raportul de evaluare.

Romocean a propus mai multe amendamenete, care au fost și aprobate. Astfel, contractul a fost prelungit cu doi ani cu condiția ca în termen de 15 de zile de la adoptarea hotărarii de consiliu local să fie întocmit un raport de evaluare cu respectarea standardelor de evaluare în vigoare.

Un alt amendament a vizat terasa cafenelei. Potrivit hotărârii, proprietarii cafenelei sunt obligați ca în termen de 60 de zile de la data emiterii hotărârii  să facă modificările necesare astfel încât terasa să respecte noul regulament de funcționare a teraselor, aprobat în 2022.

„E o construcție. Nu sunt permise construcții. Poți să îți pui niște mese și niște scaune. Trebuie să fie (n.r. cei care stau la terasă) cu picioarele pe pavaj”, a explicat primarul Dominic Fritz în ședința în care s-a luat decizia de prelungire a contractului.

Asta înseamnă că trebuie demolate acoperișul și podiumul pe care se află în prezent mesele și scaunele de pe terasă. Reprezentanții cafenelei nu au dorit să comenteze situația actuală.

Terasa cafenelei Symphony are o structură din fier forjat FOTO Daniel Dancea
Terasa cafenelei Symphony are o structură din fier forjat FOTO Daniel Dancea

Ce prevede regulamentul de funcționare a teraselor

Regulamentul local prevede că terasele pot fi acoperite cu umbrele sau copertine. În interiorul zonei istorice, acestea pot fi doar culoarea bej/crem și nu pot avea inscripții. Mărimile maximale ale acestora sunt în anexele proiectului de hotărâre.

Sunt permise jardinierele doar în colțurile teraselor. Mobilierul este doar din metal sau lemn, în concordanță cu arhitectura frontului stradal și nu sunt permise culorile stridente sau combinații de culori contrastante (alb-negru). Doar pe scaune și pe mese pot fi puse inscripții cu numele comerciantului. Singurele tipuri de mobilier permise sunt scaune, mese, încălzitoare și pupitre de prezentare a meniurilor.

În afara zonei istorice, umbrelele și copertinele pot avea reclame pe părțile laterale, de mărimi mici și în culori monocromatice. Umbrelele și copertinele pot fi doar în nonculori (negru, alb sau nuanțe de gri). Mobilierul urban poate fi realizat doar din lemn, ratan, metal sau propilenă, nefiind permise alte tipuri de plastic.

O reglementare nouă, care să ușureze procesul de avizare, este ca terasele care sunt lipite de fațada clădirii, care se extind maximum 1 metru și includ doar mese și scaune să nu necesite un plan de amenajare al terasei. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite