Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO

0
Publicat:

Reprezentanții asociației Ambulanța pentru Monumente din Timișoara au ajuns prea târziu la Ersig, în județul Caraș-Severin. Biserica romano-catolică, aflată în planurile lor de salvare, a fost dărâmată.

Fosta biserică de la Ersig
Fosta biserică de la Ersig

Ambulanța pentru Monumente Banat ar fi trebuit să intervină la biserica romano-catolică din Ersig (județul Caraș-Severin), însă au ajuns la “pacient” prea târziu. Biserica a fost făcută una cu pământul.

„De obicei în perioada asta venim cu vești bune, prin care anunțăm fericitele monumente care urmează a fi salvate prin intervenții de punere în siguranță. Însă, astăzi trebuie să venim cu o veste tristă, prin care anunțăm pierderea unui alt edificiu cu valoare istorică: biserica catolică din Ersig. O construcție de la mijlocul secolului al XIX-lea, reprezentativă pentru o comunitate întreagă, dar care a căzut victimă intereselor unui investitor privat”, au transmis cei de la Ambulanța pentru Monumente, pe pagina lor de Facebook.

Mihai Moldovan, coordonatorul proiectului, a ținut să adauge că biserica se afla pe o proprietate privată.

Terenul pe care se află biserica a fost achiziționat de către o persoană fizică, ale cărui planuri nu coincideau cu păstrarea bisericii. Asta, cuplată cu sentimentul de frică că turnul bisericii se va prăbuși (sentiment care era prezent de mai mulți ani în sat) a dus la decizia demolării sale”, a explicat Mihai Moldovan.

Conform unei comentarii pe Facebook, biserica avea de prin anii 90 probleme la structură, care erau iremediabile. Motiv pentru care de ani buni rugăciunile se celebrează într-o sală de clasă din școala de la Ersig. Biserica a fost golită de toate obiectele de cult și de valoare și desacralizată conform normelor Bisericii Catolice.

Terenul a fost cumpărat chiar de un enoriaș romano-catolic din sat. Se pare că intenția e construirea unei biserici mai mici în care oamenii să poată participa la sfânta liturghie", a comentat internautul cu numele Banat.

Biserica a fost dărâmată FOTO Arpad Toth
Biserica a fost dărâmată FOTO Arpad Toth

Din păcate cazul bisericii din Ersig nu este unul singular, iar multe monumente abandonate ajung să fie demolate din frică, nepăsare sau necunoaștere, deși aproape întotdeauna există soluții de consolidare și valorificare.

Amintim de biserica din Ofsenița care în urmă cu cinci ani era într-o stare mult mai gravă iar astăzi este un centru cultural activ.

Pentru Ersig este prea târziu, însă dacă cunoașteți alte cazuri similare, vă rugăm să ne anunțați, să căutăm împreună soluții de a le salva”, spun cei de la Ambulanța pentru Monumente.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite