Bătrână terorizată un sfert de secol pentru că a refuzat să-şi vândă casa unui clan de romi: „Fata mea s-a născut şi a crescut aici. Încă n-am înnebunit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imediat după Revoluţie, un membru al clanului Cârpaci a reuşit să cumpere un apartament într-o casă dintr-o zonă ultracentală a Timişoarei. De atunci, Viorica Iacob, acum în vârstă de 85 de ani, este presată să-i vândă coproprietarului. După moartea soţului, acum 12 ani, femeia s-a mutat în chirie pentru a scăpa de teroare, dar tot nu a vrut să vândă.

„Bătrâna eroină”, aşa îi spun vecinii de pe strada Loga din Timişoara, Vioricăi Iacob. O femeie de 85 de ani care şi-a petrecut un sfert din viaţă luptând să păstreze un apartament dintr-o superbă clădire ultracentrală, pe care a pus ochii un membru al clanului Cârpaci. Totul a început după Revoluţie când în casa de pe strada CD Loga numărul 8, Cârpaci Covaci a reuşit să cumpere demisolul şi un apartament. Viorica Iacob îşi aminteşte că prima care le-a vândut romilor apartamentul de la parter a fost soţia unui fost medic ginecolog din Timişoara.

Potrivit Vioricăi Iacob, tranzacţia a fost realizată după moartea medicului, iar la scurt timp după ce a cumpărat parterul, Covaci a pus mâna şi pe demisol, cumpărat de la un fost director al regiei de apă. De atunci a început coşmarul. „El de când a cumpărat a venit mereu la noi, la început cu frumosul. De 25 de ani el în permanenţă a vrut să cumpere, crezând că dacă a cumpărat parterul îi vindem şi noi”, povesteşte Viorica Iacob. Femeia povesteşte că, eşuând în negocierea pe cale amiabilă, Cârpaci i-a declarat război.

„O să fie jale”

„A adus prima dată un ţigan cu şapte copii. A plecat ăla, a adus unul cu trei. Mi-au spart uşa, până când odată s-a luat după mine. M-a prins de păr, mi-a rupt haina şi îmi dădea pumni în cap. Am fost bătută că nu îi vând cu forţa”, povesteşte Viorica Iacob. Bătrâna a ajuns să se teamă să mai iasă din casă, fiind nevoită să meargă la cumpărături numai însoţită de o măicuţă de la Mitropolia Banatului, aflată vizavi de casa femeii.„A ajuns să dea la unu-două noaptea telefoane. Soţul era paralizat. Înainte cu două săptămâni să moară soţul a sunat din Germania, a spus că vine în două săptămâni la Timişoara şi o să fie jale dacă ne mai găseşte aici. După moartea soţului, a ieşit în curte şi a ridicat mâinile în sus, a dansat şi a zis: «Ce bine că a murit avocatul că la bătrânica asta îi dau un picior de nu se vede»“. Asta a spus în loc de condoleanţe. Am rămas tablou”, a mai povestit Viorica Iacob.

Totul a culminat cu agresarea fiicei bătrânei, rezidentă în Austria. Cu ocazia unei vizite în ţară, femeia a fost agresată violent de Cârpaci. „A fost plecată în oraş. Când s-a întors a trecut pe lângă uşa lui, s-a luat după ea şi când să descuie uşa a prins-o. A împins-o şi a căzut peste cuierul de la coridor. Atunci i-a dat un pumn în ochi. Imediat ne-am dus cu salvarea la spital şi i-a dat şapte zile de îngrijiri medicale”, a mai arătat Viorica Iacob.

image

S-a mutat în chirie să scape de teroare

După acest incident, fiica bătrânei din Austria a hotărât să îi închirieze mamei sale un apartament în Timişoara în care Viorica Iacob locuieşte şi acum. De 12 ani stă Viorica Iacob în chirie, în timp ce apartamentul său din zona ultracentrală a Timişoarei este părăsit, degradându-se în timp. Mai mult decât atât, apartamentul femeii a fost spart de mai multe ori, iar hoţii au furat mai multe tablouri şi au distrus sistemul de încălzire. „Încă n-am înnebunit”

image

Viorica Iacob îl bănuieşte pe vecinul său Cârpaci. „Aşa m-a învăţat Poliţia să scriu în plângeri, că bănuiesc. Că nu-i voie să zic că el e hoţul dacă nu am dovezi”, argumentează bătrâna. Dovada faptului că baştanul Cârpaci şi-a făcut de cap în imobilul de pe strada CD Loga nr. 8 este o sentinţă a Judecătoriei Timişoara, care arată că bărbatul a realizat lucrări fără autorizaţie la reţelele comune, fiind obligat de judecători să aducă imobilul la starea iniţială.

Pentru că nu s-a conformat, judecătorii au autorizat primăria să readucă imobilul la starea iniţială din bani proprii, urmând să îşi recupereze banii de la Covaci Cârpaci. Cu toate aceste presiuni, Viorica Iacob refuză să le vândă romilor. Motivul este unul simplu: „Nici nu am vrut şi nici nu vrem să vindem. Eu am fată care s-a născut aici, a crescut aici, a făcut Lenau. Şi atunci să mă duc eu la periferie cu banii lui să îmi cumpăr căsuţă. Încă n-am înebunit!”

Vecinii confirmă, Poliţia infirmă

Coşmarul Vioricăi Iacob este confirmat şi de vecinii acesteia. Avocatul Viorel Paşca, profesor la Facultatea de Drept, proprietar al unei case alăturate susţine că femeia luptă de ani de zile cu presiunile efectuate asupra sa de clanul Cârpaci. „Ce spune ea este real. Ea nu stă acolo din cauza presiunii pe care o fac romii”, a declarat avocatul, luat şi el în vizor de clanurile dornice să acapareze clădiri din centrul Timişoarei.

„Au întrebat, dacă îmi vând apartamentul, dar numai atât pentru că restul apartamentelor le-am cumpărat eu. Ca să facă presiuni trebuie să intre în casă”, a mai declarat avocatul Viorel Paşca. Poliţia Timiş, prin vocea purtătorului de cuvânt, Ancuţa Morariu, susţine că Viorica Iacob s-au reclamat reciproc de mai multe ori, dar de fiecare dată acuzele s-au dovedit nefondate. „De-a lungul timpului ambele părţi au depus mai multe plângeri de natură penală sau contravenţională, multe dintre acestea neconfirmându-se. Ultima sesizare se referă la pavarea curţii interioare a imobilului, care a fost realizată fără acordul femeii. De această speţă se ocupă Poliţia Locală Timişoara”, a declarat Ancuţa Morariu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Timiş, singurul caz confirmat este o agresiune pentru care Cârpaci Covaci a fost condamnat la o amendă penală de 800 de lei. Viorica Iacob susţine că de atunci merge să îşi viziteze casa doar însoţită de Poliţie. „Către unul dintre poliţiştii, care a venit când am fost să văd pivniţa, a spus: «Ţi-am spus să nu mai vii niciodată în casa asta, vrei să nu mai fim prieteni?»? Ştiţi cum a ţipat la el? Poliţistul a pus capul în jos şi de atunci ăla nu mai vine”, povesteşte Viorica Iacob, bătrâna care rezistă de 25 de ani terorii. Cârpaci Covaci este plecat din ţară, iar la locuinţa acestuia nu a fost nimeni pentru a exprima un punct de vedere vizavi de spusele Vioricăi Iacob.

Cârpacii care au speriat Vestul

Cazul Vioricăi Iacob nu este singular în Timişoara. Tonul l-a dat Ionelaş Cârpaci, care în prezent se numeşte Ionel Sandner. Judecat într-un dosar de înşelăciune în care este acuzat că a cumpărat cu acte false un teren de la primărie, pe care l-a vândut ulterior pentru construirea unui bloc, Ionelaş Cârpaci este naşul terorii imobiliare. O sentinţă din 1991 a Judecătoriei Timişoara arată că baştanul a primit o amendă penală de 6.000 de lei după ce a terorizat-o zi şi noapte pe Veronica Dan, o vecină. Cârpaci a atins culmea terorii în momentul în care a făcut o gaură în zidul dintre apartamentul său şi al vecinei sale, iar noaptea băga capul prin gaura respectivă şi o ameninţa pe femeie. Un alt timişorean terorizat de un membru al clanului Cârpaci este Florin Ciobănescu. Bătrânul le ţine piept de 15 ani romilor care au dus clădirea în care locuieşte Ciobănescu în situaţia de a risca să se prăbuşească.

image
TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite