Baron bănăţean putred de bogat pe spatele nevestei afaceriste: "Mi se pare absurd. Salariul meu se duce pe viaţa de zi cu zi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş (CJT), Constantin Ostaficiuc, şi-a consolidat averea în plină criză. Averea celui care s-a autointitulat „brand" al politicii locale provine din afacerile soţiei, salariu de preşedinte al CJT ducându-se pe „viaţa de zi cu zi".

Constantin Ostaficiuc, aflat la al doilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş (CJT), este unul din cei mai influenţi oameni din judeţ. Cea mai importantă funcţie din judeţ şi din PD-L Timiş l-a făcut pe Ostaficiuc să se autointituleze brand al politicii locale. Potrivit ultimei declaraţii de avere, postate pe siteul instituţiei pe care o conduce, Ostaficiuc nu este puternic doar la nivel de imagine. Documentul amintit arată că liderul CJT este şi putred de bogat, având mai multe proprietăţi importante şi conturi „grase". Ultima declaraţie de avere a „brandului" arată că preşedintele Constantin Ostaficiuc şi soţia sa, Lucia, au cumpărat în prima jumătate a acestui an un teren de 829 de metri pătraţi, la Fârdea, acolo unde familia Ostaficiuc mai deţine, pe malul lacului Surduc, un teren de de peste 1.000 de metri pătraţi şi o casă de vacanţă de 208 metri pătraţi. „Este exact lângă casa de acolo. Era un teren mai vechi", a declarat Ostaficiuc, care în prezent se află în vacanţă în afara ţăriii. Acelaşi document mai arată că familia Ostaficiuc mai deţine două terenuri intravilane în Timişoara, unul la Secaş şi unul la Murani, dar şi o casă în Timişoara. În curtea vilei familiei Ostaficiuc este construit şi un teren de tenis de camp. Vecin cu Ostaficiuc este şi Dan Ioan Şipoş, fost preşedinte al CJT, actual consilier al preşedintelui Constantin Ostaficiuc.


Constantin Ostaficiuc

Soţia „îl bagă în buzunar"

În afară de proprietăţi, Constantin Ostaficiuc deţine şi importante sume de bani în conturi, reuşind să adune peste 100.000 de euro, dar şi o colecţie de pictură românească. „Sunt bani adunaţi de-a lungul timpului din diferite tranzacţii care nu au nicio legătură cu Consiliul Judeţean", a spus Ostaficiuc pentru „Adevărul". Potrivit ultimei declaraţii de avere, Constantin Ostaficiuc, câştigă de aproape trei ori decât soţia sa, care se ocupă de afaceri. Declaraţia de avere postată în 2010 şi care indică veniturile din 2009, arată că Ostaficiuc a câştigat în 2009, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, 55.000 de lei, aproape 4.600 de lei lunar. Potrivit aceluiaşi document, soţia sa, Lucia Ostaficiuc, câştiga în 2009 puţin peste 1.000 de lei lunar, în calitate de director la o firmă privată în care este acţionar. Ultima declaraţie de avere, postată de Ostaficiuc acum, şi care indică veniturile din 2010, arată că în plin an de criză, veniturile „brandului" au scăzut de la 4.600 de lei lunar, la 4.058 de lei. „Mie mi se pare absurd că omul care are cele mai multe voturi în judeţ are salariul mai mic decât diferiţi directori care sunt în diferite companii. Mi se pare absurdă o astfel de situaţie. Salariul meu este folosit exclusiv pentru viaţa de zi cu zi", a spus Ostaficiuc.



Acesta nu se poate însă plânge pentru că aduce soţia bani în casă. Veniturile soţiei au crescut foarte mult, ajungându-se în situaţia ca Lucia Ostaficiuc să câştige de aproape trei ori mai mult decât soţul său. Potrivit declarţiei de avere, Lucia Ostaficiuc a câştigat în 2010 peste 130.000 de lei, dintre care 117.600 de lei provin din dividende de la firma  SC Cral SRL, deţinută sută la sută de Lucia Ostaficiuc. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, obiectul de activitate al firmei este „comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat". Aceeaşi sursă mai arată că firma Luciei Ostaficiuc a funcţionat în 2007 pe pierdere, dar a reuşit în 2008, an electoral, să obţină un profit de 42.000 de euro. În 2009, firma Luciei Ostaficiuc a obţinut un profit de doar 200 de euro. „În 2010 a reuşit să aibă dividende frumoase, zic eu. Nu are nicio legătură cu administraţia", a mai declarat Ostaficiuc.

Constantin Ostaficiuc

Afacere cu firma fiicei

Ultima declaraţie de avere a lui Constantin Ostaficiuc mai arată că la începutul acestui an acesta a reuşit să economisească 55.000 de lei, obţinuţi din vânzarea maşinii personale Skoda Octavia către firma fiicei sale, Ornella Design. „Mi-am vândut maşina şi nu mai am maşină. Am vândut-o firmei copiilor mei şi toţi banii sunt depuşi într-un cont. Acestea sunt econimiile. Totul e trecut acolo, sunt toate transparente, fără niciun fel de problemă", a spus Constantin Ostaficiuc. Firma către care preşedintele CJT şi-a vândut maşina este aceeaşi pentru care Agenţia Naţională de Integritate l-a acuzat pe acesta de conflict de interese, după ce a semnat un contract între CJT şi Ornella Design, prin care firma fiicei primea mai multe facilităţi în Parcul Industrial Timişoara. Ostaficiuc a atacat însă raportul ANI în instanţă, iar primul termen a fost fixat în noiembrie.

Constantin Ostaficiuc

A mers pe mâna lui Blaga

Constantin Ostaficiuc este liderul democrat-liberalilor timişeni, ajungând să ocupe această funcţie după lupta internă cu Dorel Borza. La ultimele alegeri din Partidul Democrat Liberal, Constantin Ostaficiuc s-a plasat în tabăra lui Vasile Blaga, care a pierdut lupta internă. De altfel, surse din apropierea lui Ostaficiuc sunt convinse că raportul Agenţiei Naţionale de Integritate, prin care şeful CJT este acuzat de conflict de interese, vine în urma susţinerii lui Blaga, în defavoarea lui Emil Boc.

Baronii PSD, între agricultură şi vamă


image

Chiar dacă are o avere impresionantă, Constantin Ostaficiuc este departe de a fi cel mai bogat reprezentant al Consiliului Judeţean Timiş. În acest top conduce vicepreşedintele Adam Crăciunescu. Membru al Partidului Social Democrat, Crăciunescu este putred de bogat, conducând într-un top al celor mai bogaţi funcţionari din Timiş. Ultima declaraţie de avere a lui Crăciunescu nu a suferit modificări faţă de anul precedent, dar documentul arată că vicele CJT deţine peste 200 de hectare de teren agricol în judeţele Timiş, Arad şi Vâlcea, dar şi patru case şi două apartamente. Crăciunescu mai are bijuterii de 15.000 de euro şi conturi în bănci de aproape 300.000 de euro. Ultimul cont, de 60.000 de euro a fost deschis anul trecut. Împreună cu soţia, care este medic şi cadru universitar, Adam Crăciunescu a câştigat în 2010, din salarii, aproximativ 100.000 de lei. Potrivit declaraţiei de avere, Crăciunescu a câştigat în 2010, 7.700 de lei din arendarea unor terenuri şi 73.200 de lei din „vânzarea produselor agricole". Un alt baron local cu avere importantă este Viorel Matei, consilier judeţean din partea PSD şi fost senator de Timiş. Potrivit declaraţiei de avere, Matei deţine aproape 300 de hectare de teren agricol în zona Sânnicolau Mare. Fostul senator mai deţine şi mai multe utilaje agricole, dar şi o colecţie de bijuterii de 30.000 de euro. Familia Matei a fost zguduită însă de scandalul în care a fost implicat Matei Junior, Lilian. Poliţist de frontieră la Moraviţa, Lilian Matei a fost arestat în dosar, fiind trimis în judecată alături de ceilalţi şpăgari din vamă. Potrivit rechizitoriului, fiul fostului senator era tot timpul revoltat că trebuie să împartă şpaga cu colegii care nu se expuneau riscurile. În tot acest scandal, fostul senator a sărit în apărarea fiului, susţinând că „aceşti copii" sunt doar ţapii ispăşitori, în timp ce marii beneficiar ai şpăgilor din vămi sunt încă protejaţi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite