Au reînceput lucrările la luxosul hotel din Piaţa Sf.Gheorghe. Milionarul Darius Jumanca s-a înţeles cu proprietarii care l-au dat în judecată
0Au fost reluate lucrările la Hotelul Sf.Gheorghe din Timişoara după o pauză de un an. Omul de afaceri Darius Jumanca s-a înţeles cu proprietarii care i-au pus beţe în roate.
În noiembrie 2016, Tribunalul Timiş a decis suspendarea autorizaţiei de construcţie a Hotelului Sf.Gheorghe, până la finalizarea definitivă a procesului. Decizia de anulare a autorizaţiei şi de sistare a lucrărilor fost emisă într-un proces deschis de o asociaţie de locatari vecină, care a reclamat mai multe ilegalităţi în emiterea autorizaţiei. Şi anume, că unul dintre proprietari nu şi-ar dat acceptul pentru construcţie, în ciuda faptului că vechiul imobil era deja în paragină.
“A fost o înţelegere cu vecinii, aceştia şi-au retras plângerea în instanţă. Aşteptăm aprobarea de la Ministerul Culturii, legată de partea de arheologie. S-a făcut o descărcare pe o parte, dar mai au o suprafaţă foarte mică. Nu avem ce să facem, dar sunt anumite lucrări care se pot face, pe porţiunea unde avem descărcare arheologică”, a declarat Darius Jumanca pentru "Adevărul".
Omul de afaceri susţine că într-un an şi jumătate lucrările ar trebuie să fie gata.
“De un an de zile stăm cu lucrarea. În mod normal, noi am făcut un calcul, să fie gata într-un an jumătate şi doi ani. Ţinând cont că e în zonă istorică. Partea de consolidare a fost făcută, acum sper ca într-un an, un an jumătate trebuie să fie gata”, a mai spus Jumanca.
Lucrările au fost sistate în 2016
Hotelul de patru stele va avea 51 de camere (12 apartamente,, recepţie, o sală de conferinţe, un restaurant, un magazin la parter şi parcare subterană.
Un mash acoperea în ultimii ani faţada clădirii aflate în paragină
Se vor reface faţadele după proiectele iniţiale, în stil clasic.
Conform raportului de expertiză tehnică s-a constat gradul avansat de degradare a imobilelor de la nr.2 şi 3, corpurile interioare necesitând a fi demolate şi ulterior reconstruite. De asemenea se impuneau lucrări serioase de consolidare şi la imobilul de la nr.4.
“O mare parte din materiale au fost conservate. Inclusiv o mare parte din cărămizile care au rezultat din zidurile demolate. Bârnele de lemn sunt şi ele în mare parte conservate. Vom vedea, împreună cu cei de la Comisia de Cultură, ce se doreşte să se refolosească din materialele vechi. Am avut un agrement cu dânşii, îl vom respecta. Clădirea va arăta în exterior cum era înainte. In terior va fi o clădire mai modernă, dar va păstra stilul clasic al clădirilor din centru”, a mai declarat Darius Jumanca.
Investiţia totală se ridică la aproximativ 4 milioane de euro.
Milionarul timişorean Darius Jumanca a reuşit să transforme cu succes una din clădirile istorice pe care le avea în proprietate. Este vorba de aparthotelul Iosefin Residence –clasificat la patru stele.
Iosefin Residence - primul hotel al lui Jumanca
Hotelul din Piaţa Kuttle a fost deschis într-un palat construit la sfârşitul anulor 1800, cumpărat de Jumanca cu aproape 2 milioane de euro. Pentru realizarea hotelului a mai investit alte 2 milioane de euro.
Darius Jumanca mai are în proprietate Ape Minerale Buziaş, Centrul Comercial Euro şi Galeria 1. Conform revistei Forbes, averea timişoreanului se ridică la aproape 23 de milioane de euro.
Interesant este că lângă clădirea în care se va construi noul spaţiu de cazare a existat pe vremuri un renumit hotel: "La cerbul de aur". Hotelul şi restaurantul funcţionau încă din 1740, dăinuind până în perioada dintre cele două războaie mondiale. Era cunoscut prin restaurantul său, loc de întâlnire a intelectualilor români ai satelor timişene.
Vechiul hotel "Cerbul de aur" din Piaţa Sf.Gheorghe
După cea de a doua conflagraţie mondială, a fost – un timp, cămin studenţesc. Apoi a devenit clădire de birouri pentru instituţii publice, printre care şi birouri de proiectare ale ICRAL.
Citiţi şi: