Atmosfera dintr-un oraş din vestul ţării, în 1919, la un an de la Unire: „E praznicul mare al neamului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiva ziarului "Drapelul" de la Biblioteca Judeţeană Timiş
Arhiva ziarului "Drapelul" de la Biblioteca Judeţeană Timiş

Care era atmosfera în România la un an de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia? Putem afla asta din ziarele acelor vremuri.

În 2018, România serbează centenarul Marii Uniri. Mai exact, momentul de la 1 Decembrie 1918, în care s-a semnat, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulie, Declaraţia sau “Rezoluţiunea” de unire.

Care era atmosfera în România la un an de a acest eveniment o putem vedea în ziarele vremii. Iată ce scria ziarul Drapelul de la Lugoj, la 3 decembrie 1919.

Articolul are titlul “Aniversarea Unirii dela prima Decemvrie 1918”.

“Lugojul prăznuieşte. E praznicul mare al neamului. Prăvăliile sunt închise, steagurile arborate, lume multă pe străzi, în strae de sărbătoare. Ceriul senin ca lcarima, aerul cald primăvaretic; se bucură par’că şi natura. 

La ora 9 clopotele tuturor bisericilor din localitate încep a suna în dangăt sărbătoresc. Lumea ce mişună pe străzi, se îndeaptă grupuri-grupuri spre diferitele biserici. Mulţimea de ofiţeri şi soldaţi în ţinută de gală, păşesc în şiruri mânde. Autorităţile civile vin grave în corpore, din toate direcţiunile. Colo şiruri lungi de copii dela toate şcoalele, începând dela mititeii din clasele elementare până la liceanii ferchesi şi eleganţi. Dincolo fetiţele, în frumoase costume naţionale…
 

După biserică lumea o ia spre liceu, unde în sala mare, corată cu brad, în faţa portretelor Suvernilor, elevi şi profesori vestesc însemnătatea zilei. Om lângă om, în sala ticsită, neîncăpătoare pentru publicul imens, ascultă în picioare “Imnul Regal” executat de orchestra elevilor. Directorul liceului Dr.Victor Bârlea vorbeşte însufleţit despre solemnitatea zilei…”.

Coelcţia ziarului Drapelul se află în Biblioteca Judeţeană Timiş- secţia Periodice.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite