ANALIZĂ REGIONALĂ După reducerile de salarii, asistenţii sociali rămân pe drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Muncii vrea să reducă, în medie, cu 19 la sută numărul de angajaţi din direcţiile generale de asistenţă socială. În urma acestui proiect, în toată ţara vor fi daţi afară 9.500 de persoane, din totalul de 50.400 asistenţi.

Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, judeţele cu maximum 12.000 de asistaţi nu vor putea avea mai mult de 92 de posturi, în timp ce judeţe cu peste 22.000 de asistaţi pot angaja maxim 125 de oameni. În această categorie intră şi Timişul. După reducerea salariilor cu 25 %, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş dă afară 75 de persoane. „Ne afectează foarte mult. Avem multe cazuri sociale şi aşa ne descurcăm greu. Oamenii sunt din ce în ce mai puţin motivaţi după ce li s-au redus şi salariile”, a declarat Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al direcţiei.

În acest moment sunt angajaţi 273 de persoane. În cazul în care se vor face disponibilizările, vor mai lucra 125 de asistenţi şi 75 de coordonatori de caz. Deocamdată este un proiect care trebuie să treacă de plen, iar în final cifrele s-ar mai putea schimba.

Probleme în vest

Şi în judeţul Hunedoara sunt aproape 20.000 de asistaţi social, astfel că peste 50 de angajaţi au fost disponibilizaţi deja în acest an din cadrul Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului. În Caraş-Severin, potrivit ultimelor statistici, erau 12.128 de persoane cu dizabilităţi. Persoane angajate să fie asistenţi personali sunt 442, iar potrivit noii decizii numărul maxim al persoanelor care îngrijesc pe cei cu handicap este 90. Cei din Arad susţin că până nu au ceva cert, nu se pronunţă.  „În judeţul Arad nu s-au stabilit deocamdată nimic. Este un proiect, dar încă nu ne-au anunţat. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla”, a spus Angelica Stana, purtătorul al instituţiei. În judeţul Bihor, conform celor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială, trebuie să dispară în jur de o sută de posturi de asistenţi sociali.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite