DOCUMENT A fost înfiinţată Alianţa Vestului. Timişoara, Arad, Oradea şi Cluj – Napoca se asociază ca să atragă bani europeni pentru proiecte majore

0
0

Primarii oraşelor Timişoara, Arad, Oradea şi Cluj Napoca au semnat sâmbătă, la Timişoara, documentul de înfiinţare a Alianţei Vestului. Cele patru oraşe îşi propun să realizeze proiecte comune în domeniul infrastructurii, dar şi în cultură, educaţie, sănătate, turism, sport, securitate şi dezvoltare.

Citeşte şi:

Reacţia PSD după înfiinţarea Alianţei Vestului: Nu a existat niciodată în istoria României un pericol mai mare la adresa integrităţii statului român

Liviu Avram, despre Alianţa Vestului: Este cea mai legitimă şi cea mai periculoasă iniţiativă politică din ultimii 30 de ani


Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, primarul Oradei, Ilie Bolojan, şi primarul oraşului Cluj-Napoca, Emil Boc, au semnat sâmbătă documentul de înfiinţare a Alianţei Vestului.

„Noi vrem să punem la baza acestei structuri principiul dezvoltării comunităţilor, principiul libertăţii comunităţilor de a se asocia, de a-şi optimiza utilizarea resurselor. Vrem să punem principiul concentrării puterii la nivelul comunităţilor locale care, prin asociere, la nivel intra şi interregional promovează această putere şi o materializează prin realizări concrete”, a declarat primarul Timişoarei, Nicolae Robu, cu ocazia semnării documentului.

Primarul Clujului, Emil Boc, a ţinut să sublinieze că Alianţa Vestului nu este sub nicio formă un act de separatism. „Această iniţiativă nu are niciun fel de legătură cu niciun fel de proiect de separatism teritorial sau de a pune sub semnul întrebării statul naţional unitar român. Vreau să spun răspicat şi fără echivoc. Nu a fost, nu este şi nu va fi această iniţiativă, ca să curmăm orice altă dispută. În al doilea rând, această iniţiativă nu este îndreptată împotriva Guvernului de la Bucureşti, ci dimpotrivă, este ca împreună cu Guvernul de la Bucureşti să avem o Românie mai puternică şi mai bogată. Niciun stat din lume nu poate fi bogat şi prosper dacă nu are oraşe şi comunităţi bogate şi puternice. Această iniţiativă îşi propune să aibă cât mai multe locuri în România bogate, cu resurse, care să le ofere oamenilor condiţii decente de viaţă”, a declarat Emil Boc.

La rândul său, primarul Oradei, Ilie Bolojan, a arătat că în următoarea etapă, asta însemnând prima parte a anului 2019, cele patru oraşe vor înfiinţa o asociaţie prin intermediul căreia să acceseze fonduri europene pentru mari proiecte de infrastructură şi nu numai. „Unul din obiectivele noastre imediate este să constituim o asociaţie care să fie un partener al Guvernului şi al Comisiei Europene pentru ca în următorul exerciţiu financiar, această asociaţie să aibă un capitol dedicat. Acesta este un obiectiv important. Cred că suntem un partener care poate fi luat la modul cel mai serios în calcul pentru un astfel de proiect pilot în România”, a declarat primarul Oradei, Ilie Bolojan.

„Este o fundaţie pe care noi o începem astăzi. Este foarte important ca atunci când vorbim de obiective să conştientizăm necesitatea de a realiza acele obiective bazându-ne pe valorile noastre, dar gândind întodeauna în relaţia noastră cu Uniunea Europeană. Această platformă a fost prezentată la Bruxelles şi a avut un impact pozitiv. Mesajul transmis de reprezentanţi importanţi din cadrul Comisiei a fost că vor avea curaj să sprijinim aceste proiecte”, a declarat şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

Printre obiectivele Alianţei Vestului sunt accelerarea implementării proiectului Autostrada Transilvania, urgentarea autostrăzii ViaCarpathia, dezvoltarea unei conexiuni feroviare de mare viteză între cele patru oraşe, finalizarea completă a tronsoanelor de centură, dar şi construirea a două spitale regionale în Cluj – Napoca şi Timişoara.

Mai multe - Timişoara

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite