ACS Poli Timişoara - Dinamo 2-0 / Poli sau nu, echipa lui Velcea a demolat-o pe Dinamo, în primul meci al sezonului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ACS Poli - Dinamo, pe stadionul Dan Păltinişanu
ACS Poli - Dinamo, pe stadionul Dan Păltinişanu

Timişoara fotbalistică a revenit în prima ligă după doi ani de pauză. ACS Poli, echipa înfiinţată de oficialităţile locale şi judeţene, a debutat în noua ediţie de campionat cu un succes clar în faţa celor de la Dinamo, scor 2-0.

S-a încheiat prima partidă din sezonul 2013-2014 a Ligii I. ACS Poli Timişoara învinge Dinamo Bucureşti cu 2-0. 

Bănăţenii au deschis scorul în minutul 39, prin golul marcat de Szekely. În minutul 62, Bărbuţ a majorat scorul, după un gol de mare jucător, în urma unei curse de 60 de metri. ACS Poli a ratat şi un penalty, în minutul 29, prin Trandu, care a trimis peste poarta lui Naumovski.

..........................................................................................

Min.90 Arbitrul de rezervă arată patru minute de prelungire

Min.87 Şut bun Elton, de la 20 de metri, balonul trece pe lângă poarta lui Nuno Claro

Min.84. Corner pentru Dinamo, însă Cosmin Matei gafează copilăreşte, trimiţând direct în aut de poartă

Min.82 Schimbare şi la ACS Poli Timişoara. A intrat venezueleanul Ruiz, care l-a înlocuit pe Szekely, autorul primului gol din noul sezon de campionat

Min.75 Şut Curtean, respinge în corner Nuno Claro

Min.71 Ultima schimbare la Dinamo. Iese Filip, intră Collins.

Min.69 Poli se află în faţa golului trei. Nanu şutează spre poartă, Naumovski respinge în faţă, iar de la 11 metri reia Trandu, însă portaul dinamovist intervine din nou salvator

Min.62 GOOOOOOOOL Cursă fenomenală Bărbuţ, care recuperează un balon din apropierea careului timişorean, de la Dănciulescu, trece în viteză pe lângă câţiva jucători de la Dinamo, iar apoi îl execută sec pe Naumovski 2-0

Min.61 Schimbare la Poli. Iese Ovidiu Petre, intră Poparadu.

Min.60 Francezul Thomas cere penalty, după un contact în careul lui Nuno Claro. Arbitrul lasă jocul să continue.



Min.58 Ocazie imensă pentru Poli. Lovitură liberă executată de Trandu - un corner mai scurt, mingea ajunge la Şeroni, care reia cu capul, foarte puţin pe lângă buturile lui Naumoski

Min.54. Partida a fost înreruptă pentru un minut după o accidentare a lui Dănciulescu. Golgeterul de la Dinamo a primit o lovitură în plex, dar şi-a revenit

Min.52 Dribling frumos al francezului Thomas, urmat de un şut bun de la 20 de metri, balonul trece peste poartă

Min.48 Luchin vede cartonaş galben după un fault dur asupra lui Szekely

Poli-Dinamo

Min.46. Dublă schimbare la Dinamo. Elton şi Dorin Rotariu (nepotul fostului internaţional Iosif Rotariu) au intrat în teren. Au ieşit Lază şi Boubacar.

A început repriza secundă


 

ACS Poli - Dinamo

S-a încheiat prima repriză

Min.44 Acţiune prelungită a dinamoviştilor, care obţin şi o lovitură de colţ. Jucătorii echipei oaspete nu reuşesc însă un şut decisiv spre poarta lui Nuno Claro.

Min.39 GOOOOOOOOL. Poli deschide scorul. Bărbuţ centrează de pe dreapta, Şeroni reîntoarce mingea cu capul, iar din apropierea careului mic reia tot cu capul Szabolcs Szekely. 1-0

Min.33 Dinamo a scăpat de două ocazii mari: lovitura de cap a lui Şeroni, din minutul 1 şi penalyul ratat de Trandu. Echipa lui Gigi Mulţescu este susţinută de aproximativ 50 de suporteri care au luat loc în Peluza Nord.

Min.29 Penalty pentru Poli. Naumovski îl faultează în careu pe Szekely. Portarul dinamovist vede şi cartonaş galben. 

Trandu trimite mult peste poartă!

Min.25 Thomas trimite cu capul din centrul careului, după o centrare primită de la Lazăr, dar mingea trece pe lângă poarta lui Nuno Claro

Min.22 Şut Laurenţiu Rus de la distanţă, dar nu-l poate surprinde pe portughezul din poarta timişorenilor.

Min.19 Mingea ajunge la Bărbuţ, în careul dinamovist, poziţia este excelentă, însă şutul său este dezamăgitor 

Min.16 Şut al francezului Joel Thomas, prinde Nuno Claro

Min.13 Contraatac Poli încheiat cu un şut slab al lui Bărbuţ, din interiorul careului.



Min.12 Şut Laurenţiu Rus de la mare distanţă, scoate Nuno Claro în corner.

Min.6 După un început electrizant, cu marea ocazie a celor de la Poli, spiritele s-au calmat la Timişoara.

Min.1 Poli ratează o ocazie imensă. Lovitura de colţ este executată de Trandu, cap Şeroni din opt metri, dar mingea trece foarte puţin pe lângă poartă

A început partida. Aproximativ 15.000 de spectatori se află în tribunele arenei "Dan Păltinişanu".

Iată cele două echipe care vor începe meciul
:

Poli: Nuno Claro-Nohai, Scutaru, Şeroni, Marovici – Bărbuţ, Ov.Petre, Trandu, Nicola – Boldea, Szekely. Antr.Vali Velcea

Dinamo: Naumovski – Rus, Luchin, Asanovici, Filip – Matei, Boubacar, Lazăr, Curtean – Thomas, Dănciulescu. Antr. Gheorghe Mulţescu

Arbitru: Sebastian Colţescu. Asistenţi: Marius Nicoară, Octavian Şovre.



ORA 20.00 Gheorghe Mulţescu, antrenorul echipei Dinamo, a turnat însă gaz pe foc la revenirea în Timişoara, unde a pregătit Poli timp de două sezoane. “Nu cred că jucăm cu Poli”, a spus ironic Mulţescu, referitor la noua echipă bănăţeană.

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, omul care a stat în spatele noului proiect fotbalistic a ţinut să îi răspundă lui Mulţescu: “Ţine de un război psihologic şi se practică şi astfel de declaraţii. Adevarata Poli nu nu este CS Poli Timişoara SA. Pentru că acea provine din Fulgeriul Bragadiru. Nu asta este important. Poli născută în 1921 a încetat după Revoluţie. După s-au făcut diverse construcţii care a preluat spiritul Politehnicii. Una din ele este acesta care este cu girul Universităţii Politehnica, declarată singura continuatoare a tradiţiei. Singura abilitată să folosească numele şi culorile. Fiţi timişoreni măcar astăzi. Să nu ne purtăm ranchiuni unii altora. Să ţinem cu echipa timişoreană să câştige împotriva lui Dinamo”, a spus Robu.

A fi sau a nu fi Poli

Revenirea celor de la Poli în prima ligă va avea loc tocmai în faţa unui adversar care nu a fost niciodată aproape de sufletele bănăţenilor: Dinamo Bucureşti. Fosta echipă a miliţiei nu mai este astăzi echipa celor de la M.I. la fel cum nici actuala echipă ACS Poli nu mai este echipa studenţească de altă dată. De-a lungul anilor post-revoluţionare, Poli a fost jucărie pentru diferite personaje şi proiecte.

A fost luată de italianul Zambon şi plimbată până la Drăgăşani şi Bucureşti. A avut parte de o fuziune cu Dacia Piteşti, o altă fuziune cu AEK Bucureşti, pe vremea patronatului lui Toni Doboş. Echipa a jucat cu numele Poli-AEK. Apoi a fost din nou vândută. A venit era Marian Iancu, care a evoluat sub numele FC Timişoara.

După numeroase procese la Tribunalul Sportiv de la Lausane echipa a căpătat dreptul de a evolua sub numele Poli Timişoara şi în culorile alb-violet. Iancu a rămas fără bani, iar din caza datoriile echipa nu a primit licenţa de a mai juca în Liga I. 

ACS Recaş se mută la Timişoara

Echipa Poli Timişoara a fost reînscrisă în Divizia B după un artificiu în care Universitatea Politehnică  - continuatoarea de drept a primei echipe de fotbal înfiinţate în 1921, a preluat echipa ACS Recaş, care tocmai promovase în eşalonul secund.

Mai exact ACS Recaş îşi schimbă sediul central şi denumirea în ACS Poli Timişoara, cu sediul în Timişoara, la adresa unde funcţiona clubul Poli. Astfel devine oficială prezenţa noului club timişorean în liga a-2-a.

A fost momentul în care a intervenit ruptura dintre oficialităţi şi suporteri. Nucleul galeriei din Peluza Sud nu s-a mai identificat cu noua echipă, astfel că au ales să susţină echipa ASU Poli, care evolueză în Liga a V-a. Ei nu reucunosc ACS Poli ca şi continuatoarea tradiţiei, iar mesajele “AC Recaş nu e Poli” au împânzit zidurile din Timişoara.

Cei care susţin ASU Poli, care evoluează în Liga a V-a, spun că aceea este “adevărata Poli”, în timp ce primarul Timişoarei, Nicolae Robu, susţine că echipa care joacă pe arena “Dan Păltinişanu” este “cea mai Poli” dintre toate care au existat după 1990 în coace.

În Consiliul Consultativ al ACS Poli au fost cooptaţi foşti tehnicieni precum profesorul Ion V.Ionescu, Emerich Dembrovschi, dar şi timişoreni precum reputatul crainic radio Nicolae Secoşan.

Fosta vedetă a fotbalului timişorean, Ioan Timofte, un adevărat simbol al echipei Poli, susţinea: “Pentru mine Poli este una singură şi este aceea echipă care joacă pe stadionul Dan Păltinişanu”.

Meshuri de prezentare pe blocuri

Înaintea meciului cu Dinamo, mai multe blocuri din oraş au fost împânzite de meshuri uriaşe, care prefaţau acest joc şi în care, pe lângă imagini cu jucătorii, apare mesajul: “Asta-i Poli a noastră”.

Poli a rămas pe mâinile lui Valentin Velcea, cel care a antrenat şi “vechea” echipă şi care a reuşit promovarea, iar de la Recaş a fost adus în staful tehnic antrenorul Cosmin Petruiesc, alături de câţiva jucători pe care i-a pregătit în „C”..

Aşadar, ACS Poli este echipa susţinută financiar de Primăria Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi moral de Universitatea Politehnică, în timp ce ASU Poli – care a ratat promovarea în liga a IV-a, este echipa finanţată chiar de inimoşii ei suporteri.  

Ca o noutate, Poli, care revenit în elita fotbalului autohton, nu va juca în acest sezon în echipament alb-violet. Jucătorii lui Vali Velcea şi-au prezentat, ieri, cele trei seturi de echipamente noi: alb, negru şi galben. Astfel, ACS Poli a renunţat şi la echipamentul în dungi alb-negru, cu care a promovat, şi care amintea îmbrăcămintea fotbaliştilor din perioada intrbelică, dar şi la culorile alb-violet, care însă se află în “posesia” lui Marian Iancu.

Peste 10.000 de bilete vândute

Partida ACS Poli - Dinamo, de pe stadionul "Dan Păltinişanu",  va începe la ora 20.45. Cu siguranţă acest meci nu a stârnit emoţiile de altă dată din preajma unui meci cu Dinamo. Însă, conform celor unor surse din interiorul clubului, până la ora 12.00 au fost vândute aproximativ 11.000 de bilete.

ACS Poli - Dinamo
ACS Poli - Dinamo

Rămâneţi pe timisoara.adevarul.ro, pentru LIVETEXT de la meciul ACS Poli-Dinamo

Citiţi şi:

FOTO Timişoara revine în primul eşalon al fotbalului românesc, după doi ani petrecuţi în "B"
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite