Un turn de răcire de la Azomureş, demolat prin implozie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre turnurile de răcire a apei industriale de pe platforma Combinatului Azomureş, înalt de 55 metri, care a fost scos din funcţiune în urmă cu 15 ani, a fost demolat, joi, prin implozie de către o firmă specializată în domeniu.

Reprezentanţii Companiei de Demolări Industriale au precizat că demolarea turnului s-a făcut prin împuşcare cu dinamită, fiind metoda cea mai eficientă pentru demolarea sigură a structurilor mai mari. Au fost folosite în jur de 60 kilograme de explozibil care au fost plasate în aproximativ 900 de găuri de mină de diferite adâncimi cu diferite cantităţi de explozibil, iar direcţia de cădere a construcţiei a fost dirijată către incinta Azomureş.

Perioada de demolare de la prima secundă până colapsul total al turnului a fost estimată la 8-9 secunde.

În locul turnului, parc fotovoltaic

La fel ca şi celelalte două turnuri de răcire rămase în funcţiune, construcţia demolată avea o înălţime de 55 metri, diametrul la bază fiind de 47 metri.

Protecţiile folosite pentru a proteja clădirile din jur şi vecinătăţile au fost multiple plase de sârmă, plasă geotextil, plasă sudată, baloţi de paie, schele metalice acoperite cu plasă geotextil pentru reducerea prafului, plus maluri de pământ pentru atenuarea suflului de aer care s-a propagat în momentul căderii turnului.

Turnurile, construite în anii '60 în prima etapă de dezvoltare a companiei Azomureş, au forma unui hiperboloid de rotaţie şi sunt realizate din beton armat, prin glisare cu secţiune variabilă.

Pe lângă firma specializată în demolarea construcţiilor prin implozie, la faţa locului sunt în permanenţă reprezentaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş şi Agenţiei de Protecţia Mediului Mureş.

Directorul general al Azomureş din Târgu Mureş, Josh Zacharias, a declarat că în locul turnului demolat se va construi un parc fotovoltaic care va schimba profilul energetic al companiei prin folosirea energiei verzi în procesul de producţie.

Târgu-MureşPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite