Târgu-Mureş: Sute de mureşeni vor bani pentru energie „verde“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţeul Mureş ocupă locul III pe ţară la capitoul cereri de finanţare prin programul „Casa Verde“. Cei mai mulţi localnici vor bani pentru instalaraea de panouri solare, pentru care primesc de la stat 6.000 de lei.

Programul „Casa Verde“ a stârnit interesul a sute de mureşeni dornici să primească bani de la Guvern pentru panouri solare, pompe de căldură sau centrale termice pe bază de peleţi, brichete sau tocătură lemnoasă. În numai o lună de la startul programul,  aproape 300 de mureşeni au solicitat fonduri, judeţul nostru fiind pe locul III pe ţară ca număr de cereri depuse. Valoarea totală a acestora depăşeşte 1.700.000 de lei.

Până în prezent am primit 294 de solicitări, la nivelul întregului judeţ, dintre care 236 sunt pentru panouri solare, 54 pentru centrale termice şi patru pentru pompe de căldură.Pentru judeţul Mureş s-au alocat prin acest program peste 2,9 milioane de lei“, a precizat Biro Imola, consilier în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş.

„Bătaie“ pe panourile solare

Peste150 de târgumureşeni vor să obţină finanţare pentru utilizarea energiei „verzi“. Majoritatea vor să-şi monteze panouri solare, pentru care vor primi de la stat suma de 6.000 de lei. Printre aceştia se află şi familia Kovacs, care şi-a depus două dosare pentru obţinerea finanţării.

Avem un prieten care şi-a montat panouri solare şi a economisit până la 50% la factura de apă caldă. Auzind acest, lucru am decis să facem şi noi o cerere de finanţare, mai ales că avem două locuinţe şi am dori să montăm panouri solare la ambele“, spune Kovacs Ildiko.

Interesul mare pentru panourile solare se vede şi în vânzările comercianţilor care au crescut simţitor. „Avem foarte multe cereri pentru astfel de panouri, iar de când a demarat programul Casa Verde , vânzările ne-au crescut cu 50%“, a precizat Anca Fărcaş, director comercial al unei firme de profil. Preţurile panourilor solare variază între 1.700 la 2.500 de euro bucata, la care se adaugă montajul.„Finanţarea proiectelor se face pe principiul „primul venit, primul servit“, a spus Biro Imola, consilier APM. 

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:

image
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite