Târgu-Mureş: Sute de mureşence au învins cancerul de sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de femei ce au învins cancerul de sân s-au adunat în centrul oraşului
Zeci de femei ce au învins cancerul de sân s-au adunat în centrul oraşului

Sute de femei s-au adunat astăzi la Ceasul Floral din Piaţa Trandafirilor, pentru a transmite un mesaj de încurajare celor disgnosticate cu cancer de sân şi pentru a marca astfel Ziua Mondială a Sănătăţii.

Mureşenii prezenţi astfăzi în centrul oraşului au putut vedea zeci de femei purtând ân mână o pancardă pe care scria "Luptă, învinge, trăieşte!". Femeile respective au luptat cu o boală cruntă- cancerul de sân- şi au reuşit să o învingă.

Printre învingătoare se numără şi Marişca Dan, de 53 de ani din Târgu-Mureş. "Acum patru ani am primit o lovitură grea din partea destinului. Am fost diagnosticată cu cancer la sân, iar boala era într-un stadiu avansat. Au urmat controale, şedinţe dureroase de chimioterapie, iar apoi operaţia. Din fericire  operaţia a decurs bine, dar apoi am avut nevoie de proteză. Am primit una seconda hand de la Asociaţia "Destine Comune", dar nu ţine mult. Plus că pe lângă proteză mai am nevoie de tratament şi trebuie să merg la un control periodic", spune femeia, care deşi a cotizat lunar către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, simte din plin "boala" sistemului de sănătate românesc.

Faptul că protezele de sân nu sunt gratuite resprezintă una din cele mai grave probleme cu care se confruntă aceste femei. "Noi suferim enorm, dar cu toate acestea nu ni se oferă acest medicament de care avem nevoie pentru echilşibrul coloanei vertebrale, dar mai ales pentru echilibrul pshihic", spune Stella Hanusz, preşedintele Asociaţiei "Destine Comune". Potrivit acesteia proiecte în acest sens se fac mereu, însă mureşencele care au suferit o operaţie de extirpare a sânului aşteaptă rezultate.  O proteză de bsn poate ajunge şi la 200 de euro, dar problema e că acestea trebuie schimbate des.

Cancerul de sân apare atât la fete de liceu cât şi la femei în vârstă. Depistat din timp, acesta poate fi însă tratat.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite