Târgu-Mureş: Portret- Alina Vasu Pop îţi face casa mai frumoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra este designer şi specialist în amenajări interioare, iar visul ei e să înfiinţeze o şcoală completă de design.

Pasiunea Alinei pentru frumos s-a născut în copilărie, tânăra fiind pasionată de desen. A fost normal, aşadar, ca în liceu să studieze grafica şi să îşi dezvolte hobby-ul într-o viitoare carieră. „De la desen a început totul. Mie îmi place foarte mult să desenez, iar în liceu am studiat grafica. Am trecut apoi la o facultate în care s-a pus accentul pe partea de desen grafic, faţă de latura artistică. Oricum, nu era foarte bine delimitat segmentul de design grafic şi am petrecut mult timp la bibliotecă şi am citit foarte mult pentru a-mi da seama care ar putea fi direcţia cea mai bună pe care să o urmez”, mărturiseşte fata.

Încă de când era studentă, Alina a fost implicată în diverse proiecte de amenajare, iar în timpul masterului, ea a lucrat la o firmă din Târgu-Mureş specializată în amenajări interioare . „Pot spune că a fost cea mai frumoasă experienţă, pentru că meseria de designer e extraordinară. E un proces iniţiat încă de când nu există nici temelia casei şi în urma căruia ajungi să discuţi cu arhitectul şi să stabileşti cum ar trebui să arate locuinţa. În plus, ajungi să cunoşti oameni noi, se leagă prietenii, e o meserie foarte frumoasă”, afirmă tânăra.

Proiect futurist

De când lucrează în amenajări, Alina a putut să îşi pună amprenta asupra încăperilor în care vieţuiesc sau lucrează persoane din diverse categorii sociale sau profesionale. Totuşi, un proiect rămas încă nefinalizat îi este mai drag decât oricare realizare de până acum. „Este vorba despre o casă neterminată încă, din considerente financiare. Înainte de a începe munca efectivă la o locuinţă, aceasta e proiectată virtual. Mi-am dat seama încă de când am realizat modelul 3d că acesta va fi unul futurist, extrem de interesant, de care sunt foarte mulţumită. Aştept momentul în care va fi executat, deoarece este proiectul în care am crezut foarte mult şi în care am depus foarte mult suflet”, spune fata.

Despre stilul folosit în Mureş în amenajările spaţiilor, Alina e de părere că este demodat, România fiind lăsată mult în urmă la acest capitol de Occident. Se folosesc foarte multe materiale învechite, care nu oferă confortul şi satisfacţia vizuală cuvenită unui spaţiu care se vrea modern. Poate chiar de aceea, ea visează să înfiinţeze o şcoală completă de design.

Un nou Bauhaus?

Cel mai mare ţel profesional pe care îl are Alina este ca într-o zi să înfiinţeze o şcoală care să îmbine arta, designul și arhitectura, după faimoasa şcoală Bauhaus (curent artistic extrem de influent în arhitectura, artele plastice, designul, fotografia, mobilierul și decorările interioare ale secolului XX. n.r.) din Germania. „Mi-ar plăcea ca fiecare persoană implicată să fie concomitent elev şi profesor şi să ofere soluţii complete pentru crearea unui imobil ideal. E nevoie de bani şi de o echipă de profesionişti desăvârşiţi, dar sper că într-o zi îmi voi vedea visul cu ochii”, declară Alina Vasu Pop.
 
Profil

Născută
29 noiembrie 1986, la Tecuci

Activitate
Designer, grafician

Educaţie
Master la Universitatea de Arte Plastice şi Design din Cluj-Napoca

Stare civilă
Necăsătorită


Ce-i place

Apreciez la oameni sinceritatea şi simţul umorului. Îmi place orice gen de muzică, mai puţin manelele. Îmi place Cetatea Medievală din Târgu-Mureş. Filmul meu preferat este  „Pride & Prejudice”.

Ce nu-i place

Nu-mi place minciuna şi nu suport oamenii ipocriţi. Mă deranjează aglomeraţia. Nu îmi place kitsch-ul, atât cel regăsit în artă, cât şi cel pe care îl regăsim în societatea în care trăim.

Întrebări şi răspunsuri
Care e cea mai mare bucurie a unui designer?


V.A.: Nimic nu se compară cu momentul în care vezi că e gata casa pe care ai proiectat-o şi, evident, bucuria sinceră a clientului când vede produsul finit.

Ai încuraja tinerii să se apuce de această meserie?

V.A. Da, absolut, pentru că este un lucru foarte frumos şi poate fi şi o meserie bănoasă. În străinătate, de exemplu, eşti foarte bine plătit în acest domeniu şi îţi găseşti foarte uşor un job, însă ţara noastră este în urmă la acest capitol, pentru că e criză şi oamenii nu mai investesc în design atât de mult. Dar rămâne o meserie foarte frumoasă.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite