Târgu-Mureş: Abandonate de E. ON Gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Demeter Melinda a amenajat un altar în memoria fiicei sale
Demeter Melinda a amenajat un altar în memoria fiicei sale

Astăzi se împlinesc doi ani de când Német Béata Melinda a murit în urma unei explozii produse la casa în care locuia cu mama şi bunica. După o explozie a cărei vinovaţi nu sunt găsiţi nici azi, compania E.ON Gaz ameninţă familia suferindă cu evacuarea.

Demeter Melinda şi mama ei Margareta trăiesc de doi ani de zile o dramă cumplită. Totul a început pe 30 ianuarie 2008, când, în jurul orei 9.45, casa în care locuiau împreună cu fiica, respectiv nepoata lor a explodat pe fondul unei acumulări de gaze.

O auzem ţipând...

Béata avea 21 de ani în momentul când s-a produs explozia. Mama ei îşi aminteşte cu ochii în lacrimi drama prin care au trecut acum doi ani. „Ne uitam amândouă la televizor. La un moment dat mi-a spus că ea pleacă în camera ei. A intrat acolo, a închis uşa şi a vrut să aprindă focul în soba de teracotă, iar cum a aprins un chibrit s-a produs explozia. Am văzut o lumină albă şi am auzit bubuitura. Am fugi spre ea , dar uşa era blocată. O vedeam prin sticlă, îi vedeam capul şi o auzeam cum ţipă”, spune cu ochii în lacrimi mama ei.

Ultimele cuvinte

Cât timp femeia a fugit după ajutor , mama ei a reuşit să ajungă la fată, a cărui trup era cuprins de flăcări. „Mama încerca să stingă flăcările cu mâinile. O găsise liptă de covor. Ţin minte că se uita la mine şi m-a întrebat „Mamă mai trăiesc?” şi i-am spus că da, atunci m-a întrebat iar „Dar ce a rămas din mine?” şi astea au fost ultimele ei cuvinte”, spune  femeia. Béata a fost transportată de urgenţă la spital, iar apoi a ajuns la o clinică din Bucureşti.

Era arsă pe 70% din corp, dar avea şi organele interne afectate de căldura mare produsă în momentul exploziei. A mai trăit şase zile în spital şi apoi a făcut stop cardiac”, povesteşte mama fetei.

„Ajutoarele” de la E.ON Gaz

Conducerea E.ON Gaz a suportat cheltuielile de înmormântare şi le-a oferit celor două femei suma de 90 de milioane şi un apartament mobilat, unde aveau asigurată chiria şi întreţinerea lunară, deoarece casa lor era distrusă. „Am primit o hârtie de la companiei prin care ni se cere accordul pentru reabilitarea casei, dar nu scria de când urmează să facă acest lucru şi ce vor face acolo”, spune femeia.

După discuţii neconcretizate într-un act oficial, femeia a acţionat compania în instanţă. „Au trecut doi ani de atunci şi am avut zece înfăţişări dar nici un rezultat. În 2 februarie s-a amânat iar din cauza că nu se găseşte un expert care să evalueze daunele produse în explozie”, spune femeia. Acum, la doi ani după moartea fiicei sale, Demeter Melinda a primit o notificare sumbră de la E.ON Gaz, prin care i se spune că în termen de şase luni, atât ea cît şi mamei, vor fi aruncate în stradă.

Vă anunţăm că vi se accordă un ultim ajutor umanitar-financiar constând în acoperirea contravalorii chiriei prevăzute în contractul de închiriere (...), contractul fiind prelungit pe o perioadă de încă şase luni, adică până la 31 iulie 2010”, se arată în comunicatrul companiei.

Femeile sunt disperate pentru că venitul lunar le este insuficient pentru a-şi plăti chiria altundeva, iar casa în care au stat 40 de ani e încă o ruină. „Eu aş vrea să ni se contruiască din nou acea casă. Am locuit acolo o viaţă întreagă şi acum vom ajunge pe drumuri”, spune disperată femeia. Conducerea E.ON Gaz nu a dorit să comenteze situaţia.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite