Sturzul cu creastă galbenă, pasăre americană extrem de rară, observat în premieră în România

0
Publicat:

Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus din Târgu Mureş a anunţat, miercuri, că în timpul taberei de inelare organizată pe Grindul Chituc, pe coasta Mării Negre, specialiştii ornitologi au observat un sturz cu creastă galbenă, o premieră în România, exemplarul fiind capturat şi inelat, potrivit Agerpres.

Sturzul cu creastă galben. FOTO Facebook Milvus Grup
Sturzul cu creastă galben. FOTO Facebook Milvus Grup

„Sturzul cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla) este o silvie neoarctică care cuibăreşte în pădurile de foioase din Statele Unite şi Canada şi iernează în pădurile tropicale şi subtropicale din Caraibe, Mexic şi America Centrală. Este observat extrem de rar în Europa de Vest, cele mai multe observaţii provenind din Insulele Azore şi Islanda”, a arătat Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus, într-un comunicat.

Aceste păsări sunt probabil împinse spre Europa de vânturi şi furtuni puternice din perioada migraţiei, explică reprezentanții asociației.

„Cu toate acestea, am capturat, în 17 octombrie, un sturz cu creastă galbenă în tabăra noastră de inelare de pe Grindul Chituc. Aceasta este prima observare a acestei specii în România şi a treia observaţie de pe continentul european", precizează Milvus.

Un măcăleandru albastru, al şaselea inelat în tabără

Pe lângă acest exemplar de sturz american cu creastă galbenă, marţi a fost prinsă în cadrul taberei de pe Grindul Chituc şi o raritate asiatică: un măcăleandru albastru (Tarsiger cyanurus), doar al şaselea inelat în tabără.

Cele 1.106 păsări marcate cu inele pe 17 octombrie repreintă un nou record zilnic pentru tabăra de cercetare pe care o organizează de zece ani.

„Conform calculelor noastre, există şanse foarte mari ca recordul anual de păsări inelate să fie, de asemenea, depăşit în următoarele trei săptămâni", a mai arătat Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii Grupul Milvus.

Târgu-MureşPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite