Situaţie inedită pentru Inspectoratul Şcolar după centralizarea opţiunilor privind studierea religiei: 16 copii au cerut să studieze Islamul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După depunerea cererilor de studiere a religiei în şcoli, Inspectoratul Şcolar a primit şi 16 cereri pentru studiul Islamului. Nu se ştie exact cine ar putea preda această religie în şcolile mureşene. Copiii musulmani au şi varianta studiul Coranului şi a limbii arabe în cadru privat, de la membri importanţi ai comunităţii musulmane mureşene.

Oficial, în Mureş, trăiesc 157 de musulmani

Conform recensământului din 2011, în judeţul Mureş trăiesc 157 de musulmani. Din aceştia, 70 sunt din Târgu Mureş şi 41 din municipiul Reghin, a precizat Ioan Matei, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Mureş.

Familii mixte din ţări musulmane aflate acum în conflict se întorc în România, angajaţi ai unor firme din Turcia au venit să investească în Reghin, studenţi aflaţi temporar în Mureş, fac ca această statistică să se schimbe, cel puţin temporar.

16 cereri pentru a studia Islamul

Ştefan Someşan, inspector şcolar general al judeţului Mureş a declarat că după centralizarea cererilor de studiere a religiei în şcoli, 16 se refereau la studiul Islamului.

„Totalul cererilor pentru a studia religia în şcoli anul viitor este de 58.461, din care pentru Biserica Ortodoxă 36.449, Biserica Reformată cu peste 14.148, urmată de Biserica Romano-Catolică cu 4.252 de solcitări, Celelalte culte scad sub 1.000. Avem şi 16 solicitări pentru cultul musulman”,  a precizat Ştefan Someşan.

“Acestea sunt cererile din partea părinţilor copiilor musulmani, dar dacă nu avem un cadru calificat nu înseamnă neapăreat că acest lucru se va întâmpla în şcoli”, a menţionat inspectorul şcolar general.

Islamul se studiază cu liderii comunităţii, în cadru particular

Copiii musulmani din Târgu Mureş pot învăţa despre Islam, limbă arabă şi pot învăţa să citească Coranul de la liderii comunităţii. Medicul Mohammad Anebtawi, preşedintele Asociaţiei Al Quds pentru Convieţuire şi Toleranţă, spune că la Târgu Mureş există locuri unde musulmanii pot să vină să se roage vinerea. Tot el mai spune că toţi copilaşii care vor să înveţe despre Islam şi limba arabă, limba Coranului, pot veni vinerea sau sâmbăta la ore special organizate pentru ei. Cel mai mic copil care ia astfel de lecţii are 5 ani.

“Învăţăm arabă, învăţăm religie, învăţăm Coranul care este numai în limba arabă. Copiii vin când pot: câteodată unul, doi, altădată 6”, mai spune medicul Anebtawi.

Din cei 68.368 de elevi din judeţ care ar putea studia religia în şcoli, aproximativ 85 la sută au spus că vor să aibă această materie în programă. Ştefan Someşan a mai precizat că doar 35 la sută din cadre au relaţii contractuale cu IŞJ Mureş, celelate ore fiind asigurate în prezent de preoţi.
 

Citiţi şi

Record la Vaslui: aproape 98% dintre elevi doresc să studieze religia la şcoala

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite