Liderii secuilor vor „rezervare” pentru marşuri în 2016 şi 2017. Autorităţile locale le-au spus şi de această dată „nu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestarea organizată la Monumentul Secuilor Martiri, în 2014 FOTO: Ana Gajdo
Manifestarea organizată la Monumentul Secuilor Martiri, în 2014 FOTO: Ana Gajdo

Anul acesta, liderii secuilor nu au reuşit să obţină aprobare pentru „marşul secuiesc” şi „protest contra regionalizării” în 10 martie.  Izsak Balazs, liderul Asociaţiei Siculitas a declarat că renunţă la orice acţiune în acest an, însă că oricine poate depune flori la Monumentul Seciuilor Martiri. Şi a mai anunţat că vrea „rezervare” pentru 2016 şi 2017.

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs anunţase în urmă cu două săptămâni că renunţă la marş în acest an, dar că deja s-a adresat Justiţiei şi va merge până la CEDO. Cu toate acestea, Izsak Balazs a mai spus că nu îi poate opri pe maghiari să vină cu o floare şi o lumânare, marţi, 10 martie 2015, la Monumentul Martirilor Secui.

La şedinţa Comisiei de avizare a dunărilor publice de miercuri, 4 martie, liderilor secui li s-au adus la cunoştinţă două aspecte importante, după cum a declarat preşedintele comisiei, Valentin Bretfelean. „Au declarat public de nenumărate ori că nu vor mai organiza nimic cu ocazia zilei de 10 martie (...) însă aceste declaraţii nu produc efecte juridice”, spune preşedintele comisiei, care a menţionat că nu a fost depus niciun document oficial din partea Asociaţiei Siculitas, condusă de Izsak Balazs în care să se menţioneze acest lucru.

„Dacă se vor înregistra activităţi susceptibile a se constitui în infracţiuni, domnul în cauză (Izsak Balazs-n.r.) este pasibil de pedeapsă pentru instigare”, spune şeful Comisiei. „Îi rog pe târgumureşeni să rămână în limita rezonabilului, să nu dea curs unor acţiuni incitatoare (...) Târgu Mureş este un oraş multicultural, unde trăim în armonie români, maghiari, romi şi nu este cazul să urmăm îndemnurile extremiste ale niciunui lider, indiferent din ce parte vine”, mai spune Valentin Bretfelean.
    
„Rezervare” pentru 10 martie 2016 şi 2017

Aşa cum anunţa încă de săptămânile trecute Izsak Balazs a cerut în numele Asociaţiei Siculitas avize pentru organizarea de „marşuri secuieşti” la Târgu Mureş în anii  2016 şi 2017. Miercuri, 4 martie, Comisia de avizare a adunărilor publice a respins cererile. „Comisia de avizare a adunărilor publice de la nivelul municipiului Târgu Mureş, întrunită miercuri, a refuzat să avizeze aceste acţiuni pe considerentul că în anul 2016 sunt alegeri, a căror dată nu a fost stabilită, şi în conformitate cu legea este interzisă organizarea de manifestaţii publice în perioada alegreilor şi a campaniei electorale” a precizat şeful Comisiei de avizare, Valentin Bretfelean.

Reabilitarea zonei şi "dinamica în asigurarea ordinii publice" au fost alte două motivaţii pentru neaprobare

Bretfelean mai spune că era prematur să se avizeze o astfel de cerere deoarece „în conformitate cu art.10 lit. b din Legea 60/1991, republicată, este interzisă aprobarea unor manifestări publice în zona în care au loc reabilitări edilitar–gospodăreşti. Se preconizeză că strada Secuilor Martiri va intra într-un amplu şantier de reabilitare”, mai spune Valentin Bretfelean.

În plus „situaţia operativă din punct de vedere al ordinii şi siguranţei publice pe raza municipiului Târgu Mureş este dinamică şi acest argument a fost prezentat de comisie în faţa organizatorilor”, mai spune Şeful Comisiei.
Pe baza analizei comisiei, primarul oraşului Târgu Mureş nu a aprobat cele două adunări din 2016 şi 2017
Cu toate acestea, organizatorii au fost asiguraţi că această comisie cât şi conducerea executivului Primăriei a luat act de faptul că au fost primii care au depus cereri pentru anii viitori.

Citiţi şi

Tupeul extremistului Csibi Barna, care l-a spânzurat” pe Avram Iancu: liderul „Gărzii Secuieşti” pune la cale un nou scandal naţional. Răspunsul autorităţilor

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite