Povestea Alexandrei, fata cu inimă artificială. Copila își creștea cei 3 frați mai mici după ce părinții au plecat la muncă în Spania VIDEO

0
Publicat:

Alexandra, primul copil din România căruia i-a fost implantată o inimă artificială are o poveste de viață cutremurătoare. Era și mamă, și tată pentru cei trei frați ai ei, deoarece părinții erau plecați la muncă în străinătate, pentru a le oferi un trai mai bun.

Inima artificială îi va permite Alexandrei să aștepte un donator FOTO arhivă Adevărul
Inima artificială îi va permite Alexandrei să aștepte un donator FOTO arhivă Adevărul

În ziua în care părinții Alexandrei s-au hotărât să se întoarcă în România au aflat că fata lor este grav bolnavă. Mama ei a spus că acum este bine și așteaptă împreună, cu sufletul la gură, să fie anunțate că a apărut un donator pentru transplant, pentru că inima artificială este doar o soluție temporară.

Cu lacrimi în ochi, mama fetei a implorat oamenii care-i pot salva copilul, să-și dea acordul pentru donarea de organe, atât de necesară nu doar pentru Alexandra, ci și pentru alte zeci de pacienți din România.

Vestea că Alexandra e grav bolnavă a venit ca un trăsnet. Mai ales că era stâlpul familiei pentru cei trei frați mai mici. Deși nu se simțea bine, a avut grijă exact ca un părinte de micuții care acum o așteaptă, sănătoasă, acasă.

„Alexandra a avut grijă de noi, pentru că mami și tati au fost plecați”, spune sora Alexandrei. „În Spania, la căpșuni. Și ea s-a ocupat, îi ducea la școală, avea grija de ei, le făcea mâncare... ”, declară mama adolescentei. „Am aflat în ziua când am venit acasă. Eram plecați de 7 luni”, mai spune femeia.

Insuficiență cardiacă - acesta a fost diagnosticul crunt dat de medici. Boala, cu o evoluție fulgerătoare în ultimele 3 luni, a doborât-o rapid pe tânăra de 17 ani. Încă se citesc pe chipul mamei drama și șocul trăite când a auzit că în orice moment și-ar putea pierde copilul.

De când s-au întors în țară, părinții speră zi de zi la un miracol pentru fetița lor.

„Știu cât de greu este pentru fiecare părinte, să pierzi copilul, sau să treci prin situațiile astea. Știu cât de greu mi-e mie, ce e în inima mea. Dar trebuie să se gândească, datorită copilului respectiv, sau din partea cui s-ar găsi, că copilul lor trăiește prin fata mea”, spune mama Alexandrei.

 Până când se va găsi un donator, medicii au venit cu o soluție salvatoare: o inimă artificială, care să pompeze sânge în tot corpul și să-i prelungească viața.

„Singura șansă a acestor pacienți este transplantul. Dar de multe ori, cum este cazul acestei paciente, de multe ori ei nu pot să aștepte într o condiție clinică acceptabilă, în siguranță asupra vieții acest transplant. Evoluția la ea a fost foarte rapidă. Ea este bolnavă cu inima de două, trei luni, și situația a venit ca un tăvălug”, a explicat Horațiu Suciu, chirurgul care a operat-o pe Alexandra, pentru digi24.ro.

În România, 55 de pacienți așteaptă să primească o inimă nouă.

Cât costă și cum funcționează o inimă artificială

Implantarea unei inimi artificiale este o manevră la care sunt supuși pacienții care așteptă un transplant de cord, dar care suferă de insuficiență cardiacă biventriculară în stadiu terminal și riscă decesul. Acești pacienți primesc o astfel de inimă artificială, ca o punte până la găsirea unui donator potrivit, iar pe piață există doi producători autorizați să livreze astfel de dispozitive, Carmat și Syncardia.

Sunt dispozitive extrem de performante, iar de obicei pacienții care le primesc nu mai necesită internarea. Inima artificială Carmat, de exemplu, constă din trei părți: o proteză implantabilă, un sistem hardware extern și un controler. Syncardia are o cofigurație asemănătoare, dar inima artificială nu funcționează pe baza energiei electrice, ci a aerului comprimat.

Proteza în sine este un dispozitiv extrem de complex – un sistem de supape, pompe, senzori, cabluri și alte componente electronice – care lucrează în armonie pentru a pompa sângele în și din implant.

Dispozitivul trebuie să se conecteze la un sistem hardware extern, care cântărește aproximativ 11 kilograme și poate fi transportat într-un rucsac. Acest sistem include bateriile ce asigură funcționarea pentru aproximativ patru ore. Nu este mult, dar oferă utilizatorilor mult mai multă mobilitate decât ar avea într-un spital în așteptarea unui transplant.

Însă aceste dispozitive au fost aprobate doar pentru utilizare ca soluție temporară până la transplant, arată freethink.com. La un pacient a rezistat și doi ani. Inima artificială nu este deloc ieftină, un pacient putând să o cumpere în UE cu 180.000 de euro, sumă în care nu este inclusă și intervenția chirurgicală.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite