Prima inimă artificială construită a salvat viaţa unui bărbat de 32 de ani. Inima Carmat este denumită „următoarea generaţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inima Carmat este denumită „următoarea generaţie".
Inima Carmat este denumită „următoarea generaţie".

Prima inimă artificială completă, realizată de o companie franceză numită Carmat, a primit aprobarea de la Europa, la finalul anului trecut. Aceasta este un organ format din materiale sintetice şi biologice destinat implantării în bolnavii care au nevoie de transplanturi de inimă. În prezent, după o jumătate de an, una dintre aceste inimi a ajuns la un pacient american.

Transplantul a fost efectuat săptămâna trecută la un bărbat în vârstă de 39 de ani de la Spitalul Universitar Duke din Carolina de Nord. Omul a ajuns la spital sperând să aibă parte de un transplant de inimă, dar medicii i-au salvat viaţa. După ce s-a confruntat cu o insuficienţă cardiacă neaşteptată, el a fost diagnosticat cu boală coronariană avansată şi a fost pregătit pentru o intervenţie chirurgicală by-pass, o procedură ce presupune implantarea unui vas sănătos dintr-o altă parte a corpului pentru a redirecţiona sângele în jurul unei artere blocate, scrie Digi24. 

Atunci când starea i s-a înrăutăţit rapid, echipa medicală a realizat că o intervenţie chirurgicală de bypass este inutilă şi că un transplant tradiţional de inimă a devenit prea riscant. Pacientul se afla la locul potrivit, pentru că nu orice centru de transplant ar fi putut implanta o inimă artificială.

Carmat a primit aprobarea de la FDA anul trecut pentru a realiza un studiu cu această inimă pe pacienţii din SUA cu insuficienţă cardiacă biventriculară în stadiu final, o afecţiune în care camerele care preiau şi împing afară sângele nu mai funcţionează corespunzător. Duke este unul dintre cele trei centre de transplant din SUA care participă la studiu, iar echipa chirurgicală era deja antrenată în implantarea dispozitivului.

„Am eliminat ventriculele stâng şi drept şi apoi am plasat inima artificială la locul său", a declarat doctorul Jacob Schröder, profesor asistent la departamentul de chirurgie al spitalului. El a adăugat că pacientul a fost "foarte stabil" pe tot parcursul procesului.

Inima artificială are o cameră pentru lichidul hidraulic şi una pentru sânge, separate printr-o membrană. Partea vascularizată a membranei este făcută din ţesut din inimă de vacă, la fel ca şi cele patru valve ale inimii. O pompă motorizată împinge lichidul hidraulic în interiorul şi în afara camerelor, iar acel fluid deplasează membrana pentru a permite circulaţia sângelui.

Inima Carmat este denumită „următoarea generaţie": ceea ce o diferenţiază de inima artificială făcută de compania americană SynCardia este faptul că aceasta din urmă e un dispozitiv cu rată fixă, adică bătăile pe minut rămân la fel, indiferent de activitatea pacientului.

Dispozitivul cântăreşte 900 grame (aproximativ de trei ori greutatea inimii umane medii). Configurarea externă este puţin mai dificilă; pacienţii vor trebui să transporte aproximativ 4 kilograme de echipament, inclusiv un controler, un sac de lichid şi două baterii. În cazul pacientului de la Spitalul Duke, inima artificială va rămâne conectată de la distanţă la sistemul spitalului, astfel încât medicii s-o poată monitoriza.

La doar câteva zile după transplantul american, unul similar a avut loc în Napoli, Italia, marcând prima vânzare comercială a inimii Carmat, diferenţa fiind că transplantul acestui pacient a fost planificat. În viitor, inimile artificiale vor fi folosite fie ca substitut, în timp ce pacienţii aşteaptă una reală, fie ca o soluţie pe termen lung.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite