Marele duşman al pacienţilor cu insuficiență renală. Sute de persoane aşteaptă vestea salvatoare

0
Publicat:

Sute de persoane se află pe lista de aşteptare pentru un transplant renal,  iar timpul este cel mai mare dușman al acestora, susţin medicii Spitalului Clinic ,,Dr. C. I. Parhon" din Iaşi.

Transplant Renal SURSĂ Arhiva Adevărul
Transplant Renal SURSĂ Arhiva Adevărul

Această intervenţie salvatoare reprezintă singura şansă ca aceste persoane să ducă din nou o viaţă normală, mai spun doctorii.

 ,,În acest moment, pe lista de aşteptare pentru transplant renal se află aproximativ 400 de persoane. Vorbim despre pacienţi din întreaga regiune a Moldovei, din Bacău, Galaţi, Piatra Neamţ, Botoşani sau Vaslui. Până în momentul în care pot beneficia de transplantul renal, singura soluţie pentru aceşti pacienţi sunt şedinţele de dializă”, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog în cadrul Spitalului Clinic ,,Dr. C. I. Parhon” din Iaşi.

Câte transplanturi se afectuează, anual, la Iaşi

Comparativ cu numărul de persoane aflate pe lista de aşteptare, numărul de persoane care beneficiază, anual, de transplant renal, pare destul de mic. Cu toate acestea, statisticile oferite de medicii ieşeni sunt îmbucurătoare, iar cifrele au crescut simţitor în ultimii ani.

,,Până în acest moment, în anul 2023, la Spitalul Parhon din Iaşi s-au efectuat 34 de intervenţii de transplant renal. Dintre aceste intervenţii, 11 au fost efectuate de la donator viu, în timp ce 23 au fost efectuate cu ajutorul donatorilor cadaverici, iar pe această cale dorim să le mulţumim familiilor care aleg să facă acest gest. Pe parcursul anului 2022, la Spitalul Parhon s-au efectuat 54 de intervenţii de transplant renal şi ne aşteptăm ca numărul să fie aproximativ la fel la finalul acestui an”, a adăugat dr. Ionuţ Nistor.

Timpul, principalul inamic

Conform cadrelor medicale, timpul este principalul inamic al acestor pacienţi, întrucât ar fi ideal ca transplantul să fie realizat în cel mult cinci ani de la începutul şedinţelor de dializă.

,,Ar fi ideal ca transplantul să fie realizat în primii cinci ani de când a început dializa. După această perioadă există riscul să apară complicaţii cardiovasculare, complicaţii infecţioase legate de dializă. Astfel, şansele de a fi acceptat la o intervenţie de transplant pot fi mai scăzute. Cu toate acestea, au fost şi pacienţi care făceau dializă de 20 de ani şi au beneficiat de transplant. Cu toate acestea, este ideal ca transplantul să se facă în primii cinci ani”, a încheiat medicul ieşean.     

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite