Mezei Janos, primarul din Gheorgheni,  a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Tîrgu Mureş a decis miercuri, 18 martie, măsura arestului preventiv pentru 30 de zile în cazul primarului din Gheorgheni, Mezei Janos.

Într-un comunicat emis azi de DNA se arată că „la data de 18 martie 2015, Curtea de Apel Tîrgu Mureş a admis contestaţia formulată de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Târgu Mureş împotriva încheierii penale pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Mureş şi a înlocuit măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpatul Mezei Janos cu măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile”.
În urmă cu numai o săptămână, Tribunalul Mureş decisese înlocuirea măsurii de control judiciar cu cea a arestului la domiciliu în cazul primarul municipiului Gheorgheni (judeţul Harghita) pentru că acesta nu ar fi respectat obligaţiile care au rezultat din impunerea  controlului judiciar.

Vă reamintim că Mezei János, a fost adus în 26 ianuarie, la sediul DNA din Târgu-Mureş, după ce în cursul acelei zile au avut loc descinderi la cinci adrese din judeţul Harghita, printre care şi la Primăria oraşului Gheorgheni.

Prin încheierea penală din data 27 ianuarie judecătorii Tribunalului Mureş au dispus măsura controlului judiciar, impunându-i-se acestuia printre altele să nu comunice, direct sau indirect, pe nici o cale, cu persoanele menţionate în încheierea instanţei de judecată.

La data de 30 ianuarie, Curtea de Apel Tîrgu Mureş a dispus admiterea contestaţiei Ministerului Public şi menţinerea faţă de inculpatul Mezei Janos a măsurii controlului judiciar, impunându-i-se acestuia obligaţia suplimentară de a nu exercita activitatea de primar al municipiului Gheorgheni precum şi modificarea obligaţiei „să nu comunice, direct sau indirect, pe nici o cale, cu anumite persoane”, în obligaţia „să nu se apropie şi să nu comunice cu acestea, direct sau indirect, pe nici o cale”.

Procurorii au considerat că Mezei a încălcat interdicţia de a exercita funcţia de primar pe o durată de 60 de zile.  „Astfel, din mijloacele de probă administrate a rezultat că inculpatul Mezei Janos a continuat să se comporte, în continuare, în anumite situaţii, ca primar al municipiului Gheorgheni, desfăşurând activităţi pentru determinarea consilierilor locali să adopte, în şedinţă, textul unei scrisori, al cărei iniţiator a fost el însuşi”, se mai arată în comunicatul DNA. Scrisoarea  urma să fie adresată din partea Consiliului Local Gheorgheni acţionarului majoritar al SC MONTURIST SRL, cu solicitarea ca acesta din urmă să fie convins să îl oblige pe denunţător să-şi retragă sesizarea penală formulată împotriva lui Mezei.

„Dezbaterile şedinţei Consiliului Local Gheorgheni din 16.02.2015 au fost înregistrate audio-video şi stocate pe un suport magnetic aflat în custodia unui consilier la Primăria mun. Gheorgheni – Compartimentul Administraţie Publică Locală (...)La data de 17.02.2015, inculpatul MEZEI JANOS, prevalându-se în continuare de funcţia sa de primar, deşi îi era interzis acest lucru în mod expres, a determinat o persoană din cadrul Primăriei Gheorgheni, să se deplaseze la biroul consilierului respectiv, să ia înregistrările respective şi să i le trimită la domiciliul său, lucru care s-a şi întâmplat ulterior. În continuare, procurorii anticorupţie au extins acţiunea penală faţă de inculpatul Mezei Janos cu privire la săvârşirea infracţiunii de instigare la delapidare”, se mai menţionează în comunicat.

În data de 6 martie  procurorii DNA au propus judecătorului înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar luată faţă de inculpatul Mezei Janos cu măsura arestării preventive.  Prin încheierea penală din 11 martie s-a dispus admiterea în parte a cererii formulate de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Tg. Mureş şi înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 11 martie 2015 şi până la data de 9 aprilie 2015, inclusiv.

La data de 18 martie 2015, Curtea de Apel Tîrgu Mureş a înlocuit măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpatul Mezei Janos cu măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
 Citiţi şi

Pentru că a încălcat obligaţiile impuse de controlul judiciar, primarul comunei Gheorgheni, Mezei Janos, este arestat la domiciliu


 

Târgu-MureşPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite